Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четири страни: Германия не ни позволява да прекратим зависимостта си от руския газ

30 май 2024, 11:30 часа • 8717 прочитания
Реклама

Четири централноевропейски държави са засилили натиска си върху Брюксел да предприеме действия срещу Германия заради такса за природен газ, която според тях подкопава енергийната им сигурност. Това става ясно от официален документ, цитиран от "Ройтерс".

Защо е наложена таксата и каква е?

Таксата е наследство от енергийната криза, която достигна своя връх през 2022 г., след като Москва намали газовите потоци към Европа вследствие на войната в Украйна и наложените санкции. Става въпрос за допълнителна такса върху горивото, което се изтегля от газовите хранилища на Германия - Берлин я наложи, за да се опита да си възвърне милиардите евро, похарчени за закупуване на неруски газ на високи цени.

Още: Никой не дава Patriot на Украйна: Инициативата на Германия се проваля

Кой протестира?

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия заявиха, че мярката вреди на усилията им да се откажат от руския газ, тъй като оскъпява закупуването на неруско гориво, доставяно през Германия. В съвместния документ четирите държави призоваха Европейската комисия да „превърне думите в конкретни действия“ за решаване на въпроса, пише "Ройтерс".

Според запознати Комисията е подготвила правни действия срещу Германия във връзка с тарифата, която се разглежда като нарушаваща правилата на единния пазар на ЕС. Досега обаче ЕК не е завела дело.

Снимка: iStock

„Заедно с планираното прекратяване на транзита на руски газ през Украйна до края на тази година, таксата ще намали значително сигурността на доставките за целия регион на Централна и Източна Европа“, заявиха четирите държави в позицията си.

Още: "Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

Зависимостта от руското синьо гориво

Австрия и Унгария остават силно зависими от руския газ. Австрийският министър на енергетиката заяви през февруари, че страната се бори да диверсифицира доставките си и енергийното министерство разглежда възможността за прекратяване на дългосрочния газов договор на OMV с Русия.

Правителствата в Будапеща и Братислава пък изразяват по-близки до Москва позиции и по икономически, и по политически въпроси - чрез премиерите Виктор Орбан и Роберт Фицо.

Още: Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

Очаква се министрите на енергетиката на страните от ЕС и Комисията да обсъдят германската такса на среща в Брюксел в четвъртък, съобщиха представители на ЕС.

Говорител на германското министерство на икономиката заяви, че правителството е в контакт с други страни от ЕС и Европейската комисия, за да намери решение. Преди това министерството посочи, че таксата е недискриминационна и че по време на енергийната криза други държави от ЕС са се възползвали от това, че Берлин бързо е запълнил газохранилищата си.

Правилата на единния пазар на ЕС забраняват митата върху търговията между страните членки.

Още: Защо ЕС все още купува руски газ?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес