Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола запазват курса в очакване на данни за инфлацията в САЩ

14 май 2024, 10:10 часа
Реклама

Цените на петрола се промениха слабо във вторник, докато инвеститорите очакват новите данни за за инфлация в САЩ и месечния доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) тази седмица, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 4 цента до 83,40 долара за барел, а тези върху американскя лек суров петрол West Texas Intermediate с 5 цента до 79,17 долара за барел.

Бенчмарковете отбелязаха повишение на цените и в понеделник поради признаците за подобряващо се търсене в САЩ и Китай – двата най-големи страни потребителки на петрол в света.

ОЩЕ: Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

„Цените на петрола леко се повишиха през нощта, но остават в широка зависимост от изминалата седмица, като подготовката за предстоящите данни за инфлацията в САЩ запазва някои от резервите сред инвеститорите“, заяви Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Снимка: iStock

Инвеститорите следят данните за индекса на потребителските цени в САЩ, очаквани в сряда, надявайки се да получат информация и за това кога Федералният резерв ще пристъпи към намаляване на лихвените проценти.

„По-нататък във фокуса на вниманието ще бъде месечния доклад на ОПЕК за петрола, който ще предостави актуална информация за световното търсене на петрол. Ще стане ясно дали оптимистичните нагласи около летния туристически сезон ще се запазят“, добая Йеап.

Очаква се месечният доклад за петролния пазар на ОПЕК да излезе по-късно във вторник.

ОЩЕ: Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Междувременно пазарът следи и горските пожари в отдалечените части на Западна Канада, които биха могли да нарушат доставките на петрол в страната. В понеделник пожарникарите се надпреварваха да овладеят един пожар в Британска Колумбия и два в Албърта, близо до сърцето на петролната индустрия в страната.

Снимка: iStock

Не е съобщено за прекъсване на работата, но според Алекс Ходес, анализатор в енергийната брокерска компания StoneX, производственият капацитет на Канада от 3,3 млн. барела дневно „е много вероятно да бъде засегнат“.

Пазарът също продължи да реагира на възходящите коментари от министъра на петрола на Ирак, Хаян Абдул Гани, през уикенда, сочи бележка от анализатори на ANZ. 

ОЩЕ: Цените на петрола с пълен обрат заради намаляващите запаси в САЩ

Гани заяви в неделя, че Ирак ще уважи доброволните съкращения на добива, направени от ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители извън ОПЕК, на предстоящата среща на 1 юни.

Това промени курса от съботните му коментари, че Ирак е направил достатъчно доброволни съкращения и няма да се съгласи на нови съкращения на производството.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес