Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел се готви да наложи мита за руско зърно

19 март 2024, 10:34 часа • 1659 прочитания

ЕС се готви да наложи мита за внос на зърно от Русия и Беларус, в отговор на исканията на фермери и някои страни-членки. Това би биха били първите рестрикции за хранителни продукти от Русия от началото на инвазията в Украйна, пише "Файненшъл таймс".

Брюксел дълго време се съпротивляваше на искането на Полша и Балтийските страни за рестрикции срещу руския и беларуския внос с мотива, че това ще изкриви световния пазар на храни и ще удари развиващите се страни.

В какъв размер ще е митото?

Според източници, цитирани от изданието, Европейската комисия в близките дни ще предложи мито в размер на 95 евро за тон върху зърнени храни от Русия и Беларус. Това ще увеличи цената му с поне 50 цента, допълва източникът. Подобни мита ще бъдат наложени и върху слънчогледа и продуктите от него.

Вносът на ЕС от Русия на зърнени храни постави рекорд от 4 млн. тона през 2023 г., като представляваше 1 % от общото потребление в ЕС.

През февруари Латвия наложи забрана на вноса на някои хранителни продукти от Русия и Беларус, а Литва засили контрола върху стоките от тези страни.

Още: Латвия забрани вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус

Докато по-рано еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски твърдеше, че вносът на зърно от Русия в Полша е незначителен, миналата седмица той промени мнението си, заявявайки при посещение в родната си Полша, че "когато Русия използва храната като оръжие, ние трябва да действаме".

Още: Силна зърнена реколта тази година в Русия очаква Путин

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес