Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банка въведе четиридневна работна седмица без да намалява заплатите

23 ноември 2021, 09:51 часа • 3660 прочитания

Дигиталната банка Atom Bank въведе четиридневна работна седмица за 430 служители във Великобритания без да намалява заплатите им.

Така служителите вече работят по 34 часа в рамките на 4 дни в седмицата, като добавят петък или понеделник към почивните си дни през уикенда. Преди промяната, графикът е изискват 37.5 работни часа в рамките на 5 дни.

Шефът на банката Марк Мълън посочва пред BBC, че е бил вдъхновен от пандемията, като по-късата работна седмица ще помогне за подобряване на благосъстоянието на служителите. Въпреки по-кратката седмица, служителите ще трябва да работят повече часове в дните, в които са на работа.

„Преди Covid общоприетото мнение беше, че трябва да пътуваш до работното място, да седиш на бюро по цял ден и да повториш всичко, пътувайки на обратно”, казва Мълън, който ръководи банката, намираща се в град Дърам, от 2014 година насам. „Covid ни показа, че не е необходимо… Мисля, че да работиш от 9 до 5, от понеделник до петък е доста старомоден начин на работа”, казва той.

Atom е една от първите дигитални банки във Великобритания, като има отпуснати заеми за 2.7 млрд. паунда към края на последната фискална година. Новият работен график е стартирал на 1 ноември тази година, след като преглед е установил, че съкратената работна седмица няма да намали качеството в обслужването на клиенти или продуктивността.

По думите на Мълън, новият график отразява желанието на служителите за по-високо ниво на гъвкавост на работното място.

„Очаква се всички да останат на него. Вече не мога да изпращам имейлите си в петък, не мога да очаквам да ми отговорят”, казва той.

Централата на Atom Bank в град Дърам, Англия;     Снимка: Atom Bank

Работните порядки се променят с времената. През 19 век повечето британци са работили по 6 дни в седмицата, но през тридесетте години на миналия век Хенри Форд в САЩ и фармацевтичната верига Boots във Великобритания популяризират двудневната почивка през уикенда като начин за засилване на продуктивността и благосъстоянието на работниците.

В наши дни все повече започва да се говори за четиридневна работна седмица като начин за подобряване на живота на хората. В Исландия наскоро бе изпробвана съкратена работна седмица сред служители в публични сектор, като експериментът се определя като успешен по отношение на намаляването на стреса и преумората.

Продажбите на Microsoft в Япония скачат с близо 40% по време на сходен експеримент през 2019 година, позволил на служителите да работят по 4 дни при същия размер на възнагражденията.

Не всички работодатели обаче вярват в този подход. През 2019 година британската фондация за проучвания Wellcome Trust се отказва от плановете си да изпробва четиридневна работна седмица за 800 служители, посочвайки, че това би било „прекалено сложно” от оперативна гледна точка.

Решението идва след тримесечно проучване, което твърди, че наситения четиридневен график може всъщност да навреди на продуктивността.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес