Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън подписа забраната за вноса на руски обогатен уран

14 май 2024, 09:28 часа • 1131 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за забрана на вноса на руски обогатен уран, съобщиха от Белия дом, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е пореден опит на Вашингтон да разстрои инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Още: САЩ спират вноса на руски уран

Законът позволява дерогации

Забраната за внос на руски обогатен уран за атомни електроцентрали започва след около 90 дни, въпреки че позволява на министерството на енергетиката на САЩ да предоставя дерогации в случай на затруднения при доставките.

Русия е най-големият доставчик на гориво за атомни електроцентрали в света. Около 24 процента от обогатения уран, използван от американските атомни централи, идва от Москва.

От "Росатом" коментираха, че смятат приетия в САЩ закон за забрана на вноса на руски обогатен уран "за дискриминационен и непазарен". "Очевидно е, че подобни решения, които имат политически подтекст, са деструктивни за устойчивото функциониране на глобалния пазар на стоки и услуги в областта на ядрения горивен цикъл", посочват от руската държавна компания.

"Проектът Манхатън": Планът на Запада за отказване от руския уран

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес