Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зрее напрежение с къмпинги по Южното Черноморие

12 април 2023, 16:20 часа

Заповеди за принудително премахване на незаконни обекти в къмпинги по Южното Черноморие е издал кметът на община Царево Георги Лапчев. Сигнал в Actualno.com за зреещото напрежение постъпи от потърпевши наематели на къмпинг "Якото място". Той е собственост на фирма "Вромос.ком" на Явор Атанасов в землището на село Лозенец, а ние събрахме по казуса всички гледни точки.

Реклама

Потърсен за коментар, градоначалникът поясни, че "Якото място" е само една проблемна точка.

"Заповеди за премахване имаме и около "Якото място", част от къмпинг "Юг", но незаконни обекти има и на север, и на юг, и на Арапя. Водят се преписки и за "Делфин" - навсякъде, където сме констатирали проблем, сме издали такива заповеди", заяви Лапчев.

"Получена е заповед за премахване при собственика на този къмпинг, защото той е завзел държавен имот, на който се е самонастанил, и твърди, че е негов. А ние шест години вече му плащаме наем. И тъй като той застроява гората, идва сигнал срещу това. Проверка от органите е установила това. Съответно правят предписания да се премахнат незаконните обекти в гората. Оказва се и че нито един обект на територията на къмпинга не е узаконен. Той е завзел този държавен имот, после се оказва, че е заградил и паркинга неправомерно - това пък е общинска собственост. Тотален хаос и по всяка вероятност къмпингът ще бъде затворен от властите", каза Симеон Славчев.

Той има каравана в къмпинг „Якото място“ от шест години.

„Собственикът на къмпинга е получил съобщение за доброволно премахване още на 24-ти октомври 2022 г., а нас ни информира буквално преди една седмица. Колегите ще влязат да си отстранят обектите, но тук въпросът е принципен, не частен, защото законите трябва да се спазват. На такива проблеми трябва да се дава публичност никой друг да не си позволява подобно нещо. Даже ще дам пример - все едно аз утре да заградя магистрала „Тракия“ и който премине през там, да му искам такса“, допълни Славчев.

По думите му, случаят не е единичен, а потърпевшите са доста. Те смятат да предявят колективен иск и да сезират прокуратурата. Славчев уточни, че за частта, която къмпинг „Якото място“ владее в държавната гора, петима трябва да се изнесат, но общо в гората били около 20 обекта.

„Доколкото имам информация от община Царево, всеки момент ще се прекъснат комуникациите – ток и вода, за да започнат да се премахват тези обекти“, допълни Славчев.

Справка в Имотния регистър сочи, че „Вромос.ком“ е собственик на два имота в местността „Караагач“ на село Лозенец с площ от 3054 и 2541 квадрата. Един – от 7760 кв. м, ползва под наем.

(Четирите имота, върху които е разположен къмпинг "Якото място")

Според данните от дело в Административния съд на Бургас от март 2022 г., което фирмата е водила срещу заповед на община Царево за премахване на 15 дървени навеса с разположени под тях каравани, дружеството ползва и един държавен имот с площ 1692 квадрата. Така общата площ на къмпинга става над 15 декара.

(Държавният имот, върху който има навеси с каравани и трябва да се премахнат)

Точно в този имот, чийто статут е „друг вид дървопроизводителна гора, горска територия“, били разположени 15 навеса за каравани. Делото обаче е спечелено окончателно от дружеството на Явор Атанасов.  Причина за това е, че в заповедта било вписано премахване на 17 обекта, а вещото лице констатирало в държавния имот 7, от които 4 постройки с мобилни каравани и веранда, а 3 - с коридор, две стаи, WC и обща веранда.

„Обектите, предмет на заповедта за премахване, следва да са конкретизирани точно по параметри, обем и характеристики, тъй като в противен случай не е ясен предметът на принудително изпълнение и може да се засегнат правата на адресата“, е посочил съдът.  

Още преди да приключи делото по кметската заповед от юли 2021 г, общината в август издава друга заповед за премахване, но вече на 7 обекта. Именно тя е била последвана от заповед за доброволно премахване през октомври миналата година. И чак сега тя е стигнала до собствениците на каравани, наематели на този държавен имот.  

„Аз не стопанисвам държавния имот, собствениците на каравани са се самонастанили в него. Предупредих ги още преди 3 г., че трябва да напуснат и вече е крайно време да го направят. Сега търсят под вола теле. Малко изопачават. Нека докажат, че за периода, от който са предупредени да напуснат, са плащали наем. Никакви такси не са им събирани от тогава. Буквално в момента са самонастанени, затова има издадени заповеди от кмета на община Царево“, заяви собственикът на къмпинг „Якото място“ и фирма „Вромос.ком“ Явор Атанасов.

На въпрос защо заповедта за принудително премахване на обектите е издадена спрямо неговото дружество, при положение, че имотът е държавен, той отговори, че защото преди време го стопанисвал, но това приключило преди три години.

"И аз съм ги предупредил, но те остават все още там. Аз моите обекти ги премахвам в момента. Не е вярно, че съм се самонастанил в общински имот. Общински имоти там няма. Има частни само, за които имам документ за собственост или за наем. На тези хора им беше даден достатъчно дълъг срок от 3 години и в един момент започват да търсят журналисти, да раздухват истории, да правят сензации, които са абсолютно излишни", коментира Атанасов.

Попитан дали има заповед за премахване на обектите в територии, които са собственост на фирмата или наети от нея, той каза, че общината няма градоустройствен план все още и това спира каквато и да е дейност.

"Това е огромен проблем, защото не можем да направим нито категоризация, нито да регистрираме къмпинга в Министерството на туризма. Ние сме с временен, висящ статут, който не ни устройва. За съжаление всички къмпинги по Южното Черноморие са в същата ситуация. Монетата винаги има две страни и когато някой започне да вдига шум за нещо, се оказва, че не всичко е така, както го представят. Ние сме уязвими, защото, при липса на градоустройствен план, нямаме напълно редовни документи. Тези хора, вместо да са благодарни, че ги търпим, без да плащат никакви такси три години, почват да правят изявления, което е изключително обидно, а колкото повече шумим, толкова повече ще си навредим", обобщи собственикът на къмпинга.

Той каза, че при тази невъзможност да си узакони обектите в къмпинга, които са в частни имоти, попада в "параграф 22".

„Точно заради липсата на Общ устройствен план няма и изградена инфраструктура, която да използваме официално. Аз неофициално съм изградил перфектната инфраструктура, която отвежда фекалните води до резервоар. Той се извозва и струва адски много пари, а съм единственият, който го е направил там“, посочи Явор Атанасов.

На въпрос към кмета на Царево Георги Лапчев дали действително къмпингът ползва не само държавен, а и общински имот, той потвърди.

„Да, има и такъв случай. Колегите са го констатирали. Има неопровержими доказателства за закононарушение. Аз съм издал заповед за премахване и съответно сме в процедура. Там са много обекти. На "Якото място" има случаи - и то не един, с незаконно поставени или незаконно построени обекти, които попадат в чужда собственост, за които е имало жалби. За там имаше доста жалби, съответно има издадени заповеди за премахване на обекти, които не отговарят на закона“, посочи градоначалникът.

Още новини от Черноморието: 

Сянката на плажа скача до 100 лева това лято

"Слънчев бряг" инвестира 1,5 млн. лева в летния сезон

Ръст от 20% на ранните записвания за лятото

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес