Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Около сто килограма златни предмети показва Археологическият музей в Бургас

05 септември 2019, 13:00 часа • 9525 прочитания

Археологическият музей в Бургас е домакин на изложбите „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и „Споменът за Велика България“. До края на месец септември в зала „Трезор“, всеки посетител ще може да се докосне до изяществото на съдовете, които обаче не са били ползвани от обикновените хора. Те са били достояние на елита и на жреците и с тях са се извършвали ритуали.

Actualno.com разговаря с Милена Дамаскова, която е уредник в Археологическата експозиция на РИМ Бургас:“ За пета година в зала „Трезор“ се представят различни съкровища, които са свързани с историята на България. Това е най-старото тракийско съкровище, датирано от XVI-XII век пр.н.е. Другото интересно е аналогията, която историците правят с изложбата за древен Египет от периода на Тутанкамон, която в момента гостува в Бургас. Могат да се видят две паралелни култури, които са се развивали по едно и също време. Хората ще разберат от нашата експозиция какво се е случвало тук по същото време. Златните съдове са използвани в култови практики на тракийските царе-жреци“.

Съкровището е от девет съда, с чистотата на златото 88% и общо тегло 12.5 килограма.

Изложбата „Споменът за Велика България“ показва най-интересните предмети от съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина. То съдържа златните пръстени с името на хана, жезъл, златни кани, ритон, златни накрайници от ханския колан. Това са единствени музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в Санкт Петербург в музея „Ермитаж“. Съкровището на хан Кубрат е най-голямото ранносредновековно съкровище, което до този момент е намерено в Европа. Златните и сребърните предмети тежат 76 килограма. Те показват икономическа мощ на държавата на хан Кубрат, която не случайно е наричана „Велика България“.

Археолозите от музея в Бургас са доволни от големия интерес на гости и туристи към уникалните експонати. От началото на лятото до сега посетители са осем хиляди души.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес