Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очаква се слаб круизен сезон заради атентатите в Истанбул

06 май 2016, 17:49 часа • 747 прочитания

Слаб круизен сезон се очаква през тази година. Основната причина са последните атентати в Истанбул, които са отказали големите компании от маршрутите на Черно море.

Първият кораб хвърли котва днес на Морска гара - Бургас.  "Коста Неоромантика" с около 1500 пасажери днес акостира в Бургас, след като в последния момент е отказано посещението в Истанбул, уточни директорът на порта Диян Димов пред БНР.

"След събитията в Истанбул в началото на тази година опасността въобще корабът да не влезе в Черно море беше повече от 100 процента. И това е първият кораб, който пропуска абсолютно всички турски пристанища и не посещава Пристанище Истанбул", каза Димов. 

Корабът идва директно от Миконос, след Бургас единствено ще посети Констанца в Черно море. За американските оператори от две години руските и украинските пристанища не влизат като дестинация, добави Димов. До края на годината се очакват едва осем кораба, но при подобряване на обстановката е възможно за следващата година ситуацията да се нормализира.

Туристите днес са основно от Европейския съюз, пояснява туроператорът Владимир Караджов, който също очаква много слаб сезон.

"Последната спирка преди нашите пристанища, българските, е Пирея, а от Пирея до Черно море разстоянието е доста дълго и круизните компании не могат да си позволят да разхождат кораби, без да спират никъде от Пирея до Черно море", обясни Караджов.

Туристите посещават основно Несебър, Котел и Жеравна. Някои от тях не бяха чували нищо за страната ни, а един швейцарец остана изненадан, че не сме в Шенген. 

Средно един турист оставя по 100-150 евро за прекарания ден у нас.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес