Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещи моряци ще карат стаж на пасажерския кораб "Дружба"

03 февруари 2020, 11:45 часа • 7322 прочитания

Сключен е договор между Пристанище Бургас Запад и Морското училище в града. Споразумението е подписано от директора на порта Огнян Райчев и на професионалната гимназия инж. Христина Жабова.

"Постигнахме една договореност с Община Бургас да осигурим възможност на учениците да водят своята учебна практика в реални условия. Важно е да се отбележи, че тази професия, която усвояват учениците, е конвертируема. Реализацията на тези кадри няма ограничение, придобитият морски сертификат е приложим в целия свят. Това прави и заплащането конвертируемо", каза управителят на порта Огнян Райчев.

Стажът дава възможност бъдещите моряци от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" да се обучават при реални условия на ро-ро кораба. Той е модерен, пасажерски, единствен по рода си в България и поддържа редовна линия между Бургас и Батуми. Плавателният съд е за превоз на пасажери, леки и тежки автомобили и автотранспортна техника.

На борда на "Дружба" работят специалисти с много опит и знания, които ще предадат да учениците.

"Тук ще бъде предоставено едно високо ниво на практическо обучение и се надявам в най-скоро време да видим тези ученици като членове на екипажа на този и на други кораби в световен мащаб", каза с надежда Огнян Райчев.

Учениците ще наблюдават товаро-разтоварния процес, ще се запознаят с материално-техническата база на кораба, с апаратурата, системите за управление на кораба, уредите. Ще наблюдават кораба в движение в района на различните пристанища.

Договорът за стаж на учениците от специалността "Корабоводене и корабни машини и механизми“ с Пристанище Бургас Запад е начин за повишаване качеството на образованието в Морското училище.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес