Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бургас започва отоплителния сезон с биогориво

25 ноември 2019, 13:52 часа • 3570 прочитания

Започна отоплителният сезон в Бургас. От "Топлофикация - Бургас" ЕАД са предприели поетапно включване на своите абонати, въпреки, че температурите все още не са паднали под 12 градуса. Това се прави, защото при рязко падане на градусите системите ще се натоварят изведнъж. Сега се захранват детските градини, училищата и абонатните станции на по няколко блока. Actualno.com разговаря с директора на "Топлофикация - Бургас" ЕАД инж. Христин Илиев:

„Ние започнахме поетапното пускане на парното и до сряда трябва целият град да е захранен. Въпреки, че пак се очаква затопляне го пускаме, а от тук нататък регулаторите ще управляват подаването. На този етап всичко е наред – имаме гориво, системите са изправни.“

По отношение на дългове от предишни години инж. Христин Илиев обяснява, че Дружеството вече няма задължения към доставчици: “Дългове нямаме, изчистихме проблемите, които бяха по-скоро от начина на плащане към нашите доставчици. Имаме обаче длъжници от страна на потребителите. Те са от години назад и още ги събираме, но и те чувствително са намалели. Хората се научиха да си плащат за получената услуга“.

Най-голямото удовлетворение на инж. Илиев е, че отоплителният сезон 2019-2020 година Дружеството започва с котел на биогориво. Това ще намали зависимостта на отоплението от газовите доставчиците на природен газ и вредните емисии изхвърляни във въздуха.

„Въпреки, че основното горива на централата е газ, имаме котел работещ на биогориво с който започваме сега сезона и ако не ни стигне топлината ще добавяме топло с газовите котли. Биогоривото е от слънчогледови и сламени пелети. Освен всичко друго, те допринасят за чувствително намаляване на въглеродните емисии, които трябва да купуваме. Подготвяме още един котел на биогориво и нашето желание е този процес да продължи. Но, тъй като засега е едни, освен него имаме когенерация и газови котли с които си помагаме. Имаме варианти така че, да не се притесняват нашите абонати“, добавя директорът на Дружеството.

Абонатите на отоплителното дружество в Бургас за 25 000. Освен да доставя топлина в домовете им от Дружеството имат амбиция, подобренията в централата да допринесат за по-ниската цена на мегават топлинна енергия. Това се прави за да не се увеличава много крайният продукт, който плащат бургазлии.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес