Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7-те фитнес съвета, които всеки начинаещ трябва да знае

14 август 2024, 12:49 часа • 3742 прочитания

Искате най-накрая да започнете да тренирате или пък наскоро сте започнали, но имате нужда от няколко съвета за тренировките? На точното място сте! Днес ще ви кажем кои са фитнес съветите, които всеки начинаещ трябва да знае.

Фитнес съвети за начинаещи

Започнете да тренирате с леко

Много хора правят грешката да започнат своето фитнес приключение със смазващи тренировки, което не води до нищо друго освен до бърза загуба на мотивация. За да не се случи това, започнете с леки, тонизиращи тренировки. В началото тренирайте колкото да се раздвижете, с времето ще започнете да прогресирате, обещаваме ви.

Правете не повече от 12 тренировки на месец

Започнете с не повече от 3 тренировки на седмица, за да може да дадете време на организма ви да свикне с натоварването. Съобразете тренировките с работните си ангажименти и си поставите реални цели.

ОЩЕ: Какво да правим, ако искаме да живеем по-здравословно

Тренировка

Изберете си 5 – 6 базови упражнения за всеки тренировъчен ден

Обикновено на начинаещите не им е ясно какво точно трябва да правят и затова започват да изпълняват всевъзможни упражнения. Съветваме ви да се концентрирате върху най-много 5 – 6 базови упражнения, като се старайте да ги изпълнявате бавно и правилно.

Не тренирайте повече от час

Не се преуморявайте, защото голямата умора не означава непременно, че тренировката ви е била ефективна. Освен това, ако се преуморявате всеки ден, няма да успявате да се възстановявате добре и мускулите ви няма да растат.

ОЩЕ: Ралица Кашинова: Шампионката, която променя човешки животи (ВИДЕО)

тренировка

Почивайте!

Не бързайте да правите упражненията едно след друго без никаква почивка. Оставяйте си поне по минутка между сериите, за да можете да си поемете дъх и да пиете вода. Но и не прекалявайте с почивките, защото иначе загретите ви мускули ще изстинат и вероятността да си докарате травма е голяма.

Записвайте прогреса си след всяка тренировка

Това ще ви помогне да следите темпото си на прогресиране. Носете си дневник в залата или просто си записвате на телефона колко серии сте направили, с какви килограми и как се чувствате.

Яжте повече протеин

Навярно ви е омръзнало да го чувате, но приемът на протеин е изключително важен за трениращия човек. Благодарение на протеина, мускулите се възстановяват и растат по-бързо. Препоръчителният дневен прием за начинаещи е 8 грама на килограм телесно тегло.

ОЩЕ: Фитнес трикчета: Какво да правите, ако ви мързи да тренирате

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес