Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затварят лабораторията към раковата болница в Благоевград

04 юни 2019, 16:38 часа • 4196 прочитания

Днес Благоевград осъмна с новината, че лабораторията към Онкологичната болница „Св. Мина” в града затваря. Изследванията ще бъдат правени от външна фирма, а причината е чисто икономическа. От община Благоевград потвърдиха за Actualno.com новината, като поясниха, че предложението е направено лично от директора на болницата – д-р Георги Георгиев.

Потърсен за коментар, д-р Георгиев заяви, че е извън страната, но все пак отговори на въпросите ни. Той посочи, че се търси чисто икономически ефект, тъй като предметът на дейност е ограничен спрямо такива изследвания и болницата не може да натовари лабораторията като капацитет. Това е, което ме кара, да прибегна до този вариант, защото ако използваме външна фирма, ще ни излезе десетки пъти по-евтино, каза директорът. Той бе категоричен, че предприетите мерки по никакъв начин няма да повлияят на пациентите, които обслужва лечебното заведение.

Доктор Георгиев посочи, че никой не остава без работа. "В лабораторията има лекар, който не е на основен трудов договор. Той работи и на друго място. Имаме и лаборантка, тя също работи и на друго място и не е на основен трудов договор при нас".

Това е поредният случай, в който е намесено името на лечебното заведение. След като миналата година в „Св. Мина” влязоха служители на прокуратурата и ГДБОП стана ясно, че служителка от аптеката на лечебното заведение е обвинена за това, че е изнасяла скъпоструващи лекарства, които впоследствие е препродавала.

По-рано общинският съвет на Благоевград не гласува подновяването на договора на директора на болницата в началото на тази година, но месец по-късно, след неуспех да бъде открит негов заместник, той отново се върна на ръководното място. В редица интервюта, директорът заяви, че не е бил запознат с порочната практика на аптекарката и че това е единичен случай.

Костадин Костов
Костадин Костов Отговорен редактор
Новините днес