Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Дупница направиха жива верига, за да спрат циганите за кръста

07 януари 2015, 15:26 часа • 38678 прочитания

Около 20 момчета направиха жива верига с телата си и така не позволиха на роми от Дупница да скачат в реката, за да вадят кръста на вчерашния Йордановден.

Според момчетата това се е наложило, защото всяка година ромите превземат ритуала и го правят единствено заради паричната награда за този, който извади кръста от ледените води на река Джерман.

Малко след това групата влезе заедно във водата, за да да извади разпятието.

Едно от момчетата, участвало в акцията, коментира случилото се във Фейсбук: "Нарушихме традицията цигани да влизат в реката и да вадят кръста в гр. Дупница! Жива ограда и без цигани (влизащи за парите) в реката! Събрахме прилична сума пари, които ще бъдат дарени на момче, нуждаещо се от операция. Честит празник на всички християни!"

Младежите предварително се уговорили, че който и да извади кръста, събраните след това средства ще бъдат дарени за лечението на 18-годишния шампион по ММА от Благоевград Михаил Николов в Германия.

В крайна сметка разпятието беше извадено от 27- годишният Борислав Георгиев, който потвърди, че парите ще бъдат дарени за лечението на младия спортист. Георгиев участва в ритуала за четвърта година, като за трети път вади богоявленския кръст.

Младежът пожела здраве и обединение на българския народ, предаде OFFNews.

В социалните мрежи акцията на момчетата в Дупница бе посрещната с одобрение. Снимката на младежите беше събрала над 400 харесвания и беше споделена над 100 пъти, но беше премахната малко след публикацията ни.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес