Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общински съвет - Благоевград даде зелена светлина за дългосрочен общински дълг до 14,5 млн. лв.

31 май 2024, 19:06 часа
Реклама

Общински съвет - Благоевград даде зелена светлина за поемане на дългосрочен общински дълг до 14,5 млн. лв. В подкрепа на предложението на кметския екип гласуваха 24 съветници.

Реклама

Още: Община Благоевград въвежда нова автобусна линия до ски зона „Картала“

Местният парламент възложи на кмета Методи Байкушев да проведе процедура за избор на банка при следните параметри - максимален размер до 14 500 000 лева, годишен лихвен процент до 3% с включени в него всички банкови такси, срок за погасяване 15 години, гратисен период, в който не се  заплаща главница 24 месеца. В този срок ще бъдат плащани само лихви върху усвоените суми, като  средствата по кредита ще се усвояват поетапно до 24 месеца от подписване на договора, след което кредитът ще се погасява, съгласно погасителен план за останалия срок.

Още: Благоевградчани решават бъдещото развитие на зоопарка

Целта на поемането на дългосрочен дълг е да бъдат осигурени средства за:

1. Конкретни капиталови обекти и плащания, за които не са налични по сметките на Общината получените от Държавния бюджет целеви средства в размер на 6 840 167 лв., съгласно констатациите в доклада на АДФИ.

2. Самоучастие на Общината за изпълнение на проекти заложени в амбициозната инвестиционна програма на Общината, финансирани по национални програми и програми на ЕС и ЕИП, както и за предварително плащане между периодите за верификация за част от програмите, предвидени за реализация през 2024/2025 г. Сумата е в размер на 7 659 830 лв.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес