Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: "Лъвовете" на Илиан Илиев - със статут на непобедими, а всъщност шампиони по ремита

15 октомври 2024, 07:00 часа • 461 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен спорт.

"Националният треньор е преди всичко селекционер, тъй като селектира определен брой играчи. Ако срещнеш разбиране от футболистите, правиш схема на игра, която повечето играят в клубовете си. Има и трудности, когато някои футболисти са свикнали на друг стил на игра, а аз искам да наложа висока преса, а в клуба си е свикнал да играе пред наказателното си поле и за 2-3 дни трудно се променят нещата."

С тези думи Илиан Илиев встъпи в ролята си на селекционер на българския национален отбор по футбол, заменяйки Младен Кръстаич на 1 ноември 2023 година. Оттогава насам 56-годишният специалист се опитва да внесе нова идентичност в играта на "лъвовете". Той ясно изрази намерението си да наложи по-агресивен стил, с акцент върху висока преса и ефективност в атака, които да отговорят на съвренните стандарти на футбола. Но макар и идеите му да звучат обещаващо, реализирането им на пракика се оказва предизвикателство.

"Лъвовете" с Илиан Илиев начело - непобедени значи ли успешни?

До момента Илиев изведе България в девет официални срещи, резултатите от които са далеч от очакванията. Макар че отборът не е допуснал сериозни поражения и се задържа непобеден в тези мачове, постигането на едва две победи (една от които в приятелски мач с Танзания) и седем равенства показва, че нещо съществено липсва. До известна степен Илиев успя да стабилизира защитата, но в атакуващ план "лъвовете" продължават да се затрудняват да създават чисти голови положения. "Високата преса" би трябвало да води до по-бързо преминаване в атака, но засега не се забелязва това да работи в пълния си потенциал.

Това беше доказано за пореден път и при последната им среща. Преди дни националите ни се препънаха от футболното джудже Люксембург пред почти пълните трибуни на стадион "Христо Ботев". Двата тима така и не успяха да стигнат до попадение и срещата приключи при резултат 0:0. В отзивите си след края както треньорът, така и играчите, се обединиха около мнението, че нищо не се е получило както трябва, и липсата на креативност им е коствала победата.

Равенство, а се усеща като загуба... но не съвсем

Резултатът обаче бе приет с известна доза удовлетворение. Но ако се замислим, след видяното в Пловдив в събота вечер, съвсем логично е реализмът и натрупаният опит от последните години на разочарования да ни подтикват към по-позитивен поглед върху случилото се. За разлика от някои шокиращи издънки, когато сме се сблъсквали с далеч по-срамни "нули", сега ситуацията не изглежда толкова мрачна.

Може би този прочит на нещата звучи твърде позитивно, но трябва да признаем къде сме в момента. Все пак България се намира в Лига С на Лигата на нациите, където се борим с отбори като Люксембург, Северна Ирландия и Беларус. И все пак има позитивни моменти, откакто Илиев застана начело, които не бива да пренебрегваме. Пример затова са равенствата със Сърбия и Румъния в европейските квалификации, както и ремитата като гост на други два отбора-финалисти на Евро 2024 - Словения и Румъния. Добавяйки към това победите над Танзания и Северна Ирландия, и равенствата с Азербайджан, Люксембург и Беларус, стигаме до почти една година без поражение. Ако успеем да избегнем загуба от Северна Ирландия във вторник вечер, ще отбележим 12 месеца без поражение. Това може и да не е повод за грандиозен оптимизъм, но поне ситуацията далеч не е срамна.

2 години от последната победа на България като гост и нов шанс

Срамен обаче е фактът, че трябва да се върнем 2 години назад за да отбележим последната победа на България като гост. Това се случи на 26 септември 2022 година, когато Кирил Десподов осигури трите точки за "лъвовете" срещу Северна Македония в Скопие. А идеята това да се промени в Белфаст не изглежда много вероятна. Задачата на "лъвовете" ще по-трудна, отколкото в първия мач между двата тима, тъй като Ирландия ще иска да се докаже след загубата в Пловдив.

Друг ключов фактор е, че България остана без трима играчи за пътуването си до Белфаст, след като Алекс Колев, Алекс Петков и Фабиан Нюрнбергер си изкараха елементарни жълти картони по време на мача с Люксембург. Отбелязваме и отсъствието на Илия Груев, който се контузи сериозно по време на участието си на клубно ниво.

Предстоящият мач ще бъде сериозен тест за Илиев и отбора, особено с оглед на споменатите липси. Ако България успее да запази серията си без загуба, това ще бъде малък успех и основа за по-голяма увереност в бъдещи срещи. Но ако целта е завръщане към по-успешните дни на националния ни отбор, има още какво да се желае, особено в посока на по-добро взаимодействие в отбора и повишаване на ефективността, най-вече в атакуващ план. 

Автор: Дария Александрова

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Голям залък лапни, голяма дума не казвай!

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

--------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес