Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Дайте титлата на ЦСКА, задето надигра Лудогорец!

23 юли 2024, 07:00 часа • 8318 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Необясним ентусиазъм се настани в ЦСКА след поредната загуба от Лудогорец в Разград. "Червените" загубиха с 0:1 след пропусната дузпа от Тобиас Хайнц и автогол на Християн Петров. Сред играчите, треньорския щаб и феновете обаче остана усещане за нечестна, несправедлива загуба. А всъщност загубата си бе съвсем закономерна.

Силната игра на ЦСКА през първото полувреме набързо вдигна феновете в облаците. Още на почивката в социалните мрежи се коментираше как "червените" тотално надиграли Лудогорец и как никой друг отбор не го е правил. Мачът обаче е 90 минути и втората половина от него далеч не бе като първата.

ЦСКА действително надигра Лудогорец през първото полувреме - и това бе видимо и от владението на топката (70:30), и от създадените положения за гол. "Гегенпресингът" на Томислав Стипич се получи - поне до почивката. Но за да играеш "гегенпресинг", ти трябва много издръжливост - не за 45 минути, не за 90 минути, а за цял сезон.

Лудогорец - ЦСКА

Ако беше толкова лесно, всеки един отбор щеше да го прави. ЦСКА е тръгнал по любопитен път, но накрая значение имат само резултатите. А резултатът в Разград означаваше седма победа за Лудогорец в последните осем мача срещу ЦСКА. И на никой не му пука колко невероятно силно е играл ЦСКА в първото полувреме.

Не ме разбирайте погрешно: ЦСКА прави опити да тръгне в положителна посока - и се виждат наченки за това. Но и трябва да се знае, че ЦСКА все още нищо не е показал. Томислав Стипич заяви след мача, че "понякога футболът не е честен". А футболът си е много честен - когато не си вкараш положенията, противникът те наказва.

Никой "отвън" не е виновен на ЦСКА, че изпусна дузпа. Изпълнението на Тобиас Хайнц бе крайно несериозно и в ЦСКА не може да толерират подобно отношение при наказателни удари. Никой "отвън" не е виновен и за автогола на Християн Петров. Кой позволи на Лудогорец да атакува безпроблемно през десния фланг, за да се стигне до автогола?

Лудогорец

Още в първите минути на втората част на ЦСКА трябваше да им светне сигнална лампа, че лявата зона в отбрана, където оперира Сейни Сенянг, е уязвима. Лудогорец надуши слабото място на съперника - и съвсем закономерно атакува през тази зона, за да се стигне и до автогола на Християн Петров.

Закономерни бяха и празните пространства в отбраната на ЦСКА. Когато играеш "гегенпресинг", трябва да знаеш и как да покриваш тези празни пространства. Стипич едва ли може да научи играчите на всички тънкости за няколко седмици, но е факт, че Лудогорец разгада съперника и съвсем целенасочено си стигна до победния гол.

Георги Дерменджиев

Чу се още, че Лудогорец нямал точен удар в мача. Да, но Лудогорец уцели греда, пропусна и още няколко добри положения. И успя да обезвери играта на ЦСКА през второто полувреме. На всичкото отгоре изглеждаше така сякаш на Лудогорец не му пука особено за този двубой. За разлика от ЦСКА. Мислите на разградчани бяха в Европа и това си личеше и от играта им, и от някои ротации в състава им.

Не случайно Лудогорец не поиска отлагане на мача с ЦСКА. "Орлите" можеха да си позволят и равенство в този мач. Дори когато водеха в резултата, изглеждаше така сякаш са готови да се примирят и с "хикс". ЦСКА обаче така и не можа да си поиска точката. Напук на силната игра от първото полувреме.

Истината е, че Лудогорец спечели мимоходом този мач. Без силна игра, без мотивация, без някои титуляри и със запазени сили за предстоящия мач срещу Динамо Минск в квалификациите за Шампионска лига. А в ЦСКА по някаква необяснима причина се тупат в гърдите, че са надиграли Лудогорец в този му вид. И то, забележете - в едно полувреме.

Ако така се ставаше шампион, дайте титлата на ЦСКА, задето надигра Лудогорец за 45 минути!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": В ЦСКА май пак си "играйкат", напук на големите заявки

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес