Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: ЦСКА се мотае със селекцията и това ще се окаже пагубно

09 януари 2024, 07:00 часа
Реклама

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

ЦСКА започна новата година по начина, по който завърши старата – лежерно. След последния мач на стадион „Българска армия“ срещу Лудогорец „червените“ излязоха в заслужена почивка за празниците. Оттук-там разбрахме, че много скоро, в първите дни на новата година, ще има новини по голямата тема – реконструкцията на клубното съоръжение. Такива на този етап липсват и феновете просто чакат.

В момента обаче наболялата тема не е „Армията“, а селекцията и амбициите на ЦСКА до края на настоящия сезон. „Червените“ вече няколко години се опитват да свалят Лудогорец от върха. В някои моменти, като миналата кампания, бяха на косъм, но не успяха. През този сезон вицешампионите отново се очертават като големият съперник на разградчани за титлата. Въпросът е: „Докога?“.

Само думи, без дела

ЦСКА Лудогорец Кайо Видал Марселино Кареасо

През последния месец и половина чухме и прочетохме, че ръководството на ЦСКА работи здраво по селекцията. „Армейците“ са набелязали футболисти, които да повишат класата на отбора на Нестор Ел Маестро и той наистина да стане конкурент на Лудогорец. Засега обаче има само думи, но не и дела.

От началото на зимния трансферен прозорец изминаха почти десет дни. Десет дни, в които от ЦСКА не привлякоха нито един нов играч. На всички е ясно, че трансферите във футбола не са лесни. Особено, когато си български отбор и няма какво толкова да предложиш на набелязаните играчи освен заплата. Да, възнаграждението е много важно, но не е всичко във футбола.

Доста от качествените играчи искат поле за изява, участие в Европа, където могат да ги забележат, модерни съоръжения, фенска подкрепа, както и редица по-дребни неща – училище или градина за детето, хубав апартамент в хубав квартал и още, и още. Затова и преговорите често се проточват, бавят, а понякога дори провалят.

"Червените" не трябва да търсят оправдания

Нестор Ел Маестро

Това обаче не трябва да е извинение за ЦСКА. Истината е, че „червените“ се мотаят със селекцията, а това ще се окаже пагубно за амбициите за шампионска титла. Защото още през есента се видя, че Лудогорец продължава да е с класа над „армейците“. Именно затова на столичани им трябват поне още 1-2 качествени футболисти, които „да направят разликата“, както се казва на футболен жаргон.

Всички в ЦСКА знаят, че от 1 януари отборът ще може да привлича нови футболисти. Поради тази причина скаутското звено, треньорският щаб и ръководството трябваше вече да имат готови списъци с евентуални нови попълнения, да започнат предварителни разговори с тях и да ги убедят, че „червените“ могат да им предложат нещо – проект, а не само заплата.

Новите ще се нуждаят от време да свикнат

Майкъл Естрада Матиас Фаетон

За момента обаче на базата в Панчарево няма нито един нов. Нищо, че отборът се събра още в петък, 5 януари. Съвсем скоро, на 14 януари, момчетата на Нестор Ел Маестро ще заминат за Турция, където ще се проведат и двете части от зимната подготовка – в Алания и Анталия. Това означава, че „армейците“ имат още няколко дни да доведат нови попълнения.

Всеки нов играч ще има нужда от адаптация и време за сработване със съотборниците си. Дори за изграждане на най-прости човешки взаимоотношения с останалите в съблекалнята и треньорите. Затова е важно те да са с отбора още от ден първи, а не да пристигат по време на лагера, в неговия край или когато им скимне.

Феновете няма да приемат пореден провален сезон

Фенове на ЦСКА

В ЦСКА трябва да помислят внимателно върху това. Защото няма кой да ги чака. Поредната провалена година ще се отрази както на отбора, така и на подкрепата на феновете. А тогава „червените“ ще се изправят срещу едно непреодолимо препятствие – може и да имат нов стадион, но да няма кой да го напълни.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Трансферите, които ще пратят Левски в Европа

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес