Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: ЦСКА не е в плен, а в смъртоносна хватка

27 август 2024, 07:00 часа • 3297 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Преди около месец написах, че ЦСКА е в плен на посредствеността. Оказа се, че съм бил в жестока грешка. ЦСКА не е в плен, а в смъртоносна хватка. Най-страшното е, че тази смъртоносна хватка не е само от чужди, а и от свои и за момента не се вижда как „армейците“ ще се освободят от нея.

Амбициите на ЦСКА

ЦСКА Михаил Александров Стоян Орманджиев Филип Филипов Томислав Стипич

ЦСКА започна сезона „на чисто“ - с нов собственик, нов треньор и няколко нови лица в клуба. Амбициите на „новите“ бяха големи – градим отбор, градим стадион, школа, европейски начин на управление и всякакви други подобни. Да де, ама на всички е ясно, че това е популизъм. Това са нещата, които „червените“ фенове искат да чуят.

Няма лошо. Хубаво е новото ръководство да има големи амбиции, които подхождат на славната история на ЦСКА. Важното обаче е те да бъдат подплатени и с адекватни действия, а такива не се виждат.

Директорите сгафиха със Стипич

Томислав Стипич

Двамата изпълнителни директори на ЦСКА Филип Филипов и Стоян Орманджиев, които вече натрупаха стаж в клуба – Фичо е от лятото на 2021 година, а Стоян от февруари 2023-та, доведоха за треньор пълен анонимник в лицето на Томислав Стипич. По време на представянето му те обясниха, че искат човек, който да не е обременен от родната действителност. Затова и са се спрели на него от общо 7 кандидати.

Недалновидността на това решение на Филипов и Орманджиев си пролича още на старта на сезона. Под ръководството на Стипич ЦСКА се представи катастрофално като взе само една победа в пет мача. В останалите четири двубоя записа загуби, някои от които – срамни! И, ако поражението от Лудогорец в първия кръг бе очаквано, то тези от Спартак Варна, Славия и Арда удариха звучен шамар на цялата „червена“ общност.

В крайна сметка, в неделя следобяд от ЦСКА обявиха, че започват преговори със Стипич и помощниците му за разтрогване на договорите им по взаимно съгласие. Дотук добре, но кой ще поеме отговорност за назначението на Стипич? Директорите мълчат. Собственикът и неговите представители също.

Филипов и Орманджиев трябва да поемат отговорност

ЦСКА

Назначението на Стипич не е единственото, за което Филипов и Орманджиев трябва да поемат отговорност. Такава трябва да се търси и за закъснялата селекция. В последните три месеца постоянно чуваме от директорите, че „ни трябва време“, че „работим правилно и резултатите ще дойдат“, че „ЦСКА ще има силен и конкурентен отбор, който да се бори с Лудогорец за титлата“.

Да де, ама вече минаха 3 месеца и нищо не се случва. Селекцията продължава да закъснява, а след всяка загуба Фичо обяснява на журналисти и фенове, че „тази седмица ще представим нови футболисти“. Така бе и след Спартак Варна, и след Славия, и след последния резил срещу Арда.

Управлението на ЦСКА не е икономически издържано

Междувременно в отбора продължават да се подвизават недоразумения като Амос Юга, Емануел Шакич, Брадли де Нойер и още, и още. Шефовете ужким преговарят с тях за разтрогване, но това не се увенчава с успех.

ЦСКА достигна до нечувани висини, след като в дубъла, състезаващ се във Втора лига, има футболист, който по непотвърдена информация прибира по около 30 хиляди евро на месец. Представяте ли си? Дори Лудогорец не може да си позволи такова нещо, а от години „орлите“ печелят сериозни пари, както от евротурнирите, така и от изходящи трансфери!

ЦСКА Лудогорец Амос Юга

За какво тогава той е в ЦСКА? Давай му обезщетението и да се маха. Няма смисъл да го държиш в отбора, при положение, че за тези пари ще вземеш 5-6 момчета на по 5 хиляди евро заплата. Те сигурно също ще стават за дубъла. Пък и за първия отбор - с тези резултати.

В момента ЦСКА се управлява по икономически неиздържан начин. Плащаш огромните заплати, а си на 13-то място – пред Крумовград, Хебър и Септември София. Ами няма смисъл. Разпускай ги тези „звезди“, обявявай сезона за провал и вдигай всички от втория и третия отбор в представителния тим. Какво като са на по 17-18-19 години. Със сигурност ще успеят да съберат повече от 3 точки за пет мача. Но не. Чакаме си звездите да се разиграят.

Какъв нов отбор градим?

ЦСКА Брадли де Нойер Густаво Бусато

Да се върнем все пак на управлението. Филип Филипов и Стоян Орманджиев не спират да обясняват, че градят нов отбор и им трябва време. Ама кой нов отбор? Седемдесет процента от футболистите в ЦСКА в момента са тези от миналия и по-миналия сезон! Какъв нов отбор, какви пет лева? Щом тези играчи не могат да се справят, а се вижда само регрес в представянето им – махай ги.

Водим обаче преговори. За разтрогване. От няколко месеца. Дано и със Стипич не водят толкова време преговори, че така току-виж той ще си остане до края на сезона. Но нищо. В ЦСКА не бързат, за да не правят грешки!

„Изчезналата флашка“ на ЦСКА

Лумбард Делова Браян Кордоба Тибо Вион Иван Турицов ЦСКА

Ами обяснението на Филип Филипов, че трудно се преговаряло с футболисти, че много от тях отказвали и други подобни. Ама ние с кого преговаряме – с Бензема и Роналдо? Ясно е, че се взимат играчи от долните дивизии със спорни качества. С идеята да „направят“ статистика и да се продадат. Да не говорим, че голяма част от оперативното ръководство на ЦСКА е в клуба от доста време. Както казахме, Филипов от 3 години, Орманджиев от над 1,5.

Добре де, те сега тепърва ли набелязват играчи? Не са ли имали небелязани за лятна селекция още през февруари-март? Или Гриша Ганчев и останалите са си „взели флашката“ с трансферните цели. Както преди време уж се случи в школата на друг столичен клуб. Това са само малка част от проблемите в ЦСКА. Проблеми, създадени от свои. 

Шефовете хвърлят енергия за дребнотемия

ЦСКА Левски Улаус Скаршем Вендерсон Цунами

Да обърнем внимание и на проблемите, създадени от чужди. Най-големият, ако питате ръководството на „армейците“ в последната седмица е – къде ще се играе дербито с Левски. „Червените“ шефове хвърлиха невероятна енергия за този казус. То не бяха интервюта, декларации и какво ли още не.

Ясно е, че на БФС и Левски им е угодно дербито да се играе на „Герена“, и то без фенове на гостите. ОК! Разбрахме, решено бе. Но ще има заседание на Апелативната комисия, което може да прецени друго. Колкото и неправилно обаче да бе първото решение, от ЦСКА трябваше да се съобразят. И да спрат да подсмърчат като малки деца.

Защото в това състояние, до което настоящото ръководство на „армейците“ е докарало отбора - няма значение къде ще се играе мачът с Левски. Изходът е ясен. Победа за „сините“. Вероятно с разлика. Вместо в писане на декларации и даване на интервюта шефовете на „червените“ да бяха впрегнали енергията си в опити да вдигнат тима на крака. Поне да не се срамуват феновете.

Какво се случва с „Армията“?

Стадион Българска армия

Не на последно място идва и очакваният старт на строежа на стадион „Българска армия“. В последните месеци не се чува нищо около проекта, а това започва да притеснява феновете. Има ли разрешително за строеж? Няма ли? Кога ще има? Избра ли се фирма изпълнител?

Въпросите са десетки. Но нямат отговор защото Филипов и Орманджиев така са се оплели, че няма измъкване. Оплели са се в слабото си управление, недалновидната си политика и дребнотемия като това къде ще се играе мачът с Левски.

Загуба след загуба, провал след провал

ЦСКА

В петък предстои мач с Ботев Пловдив. Пореден двубой, който феновете на ЦСКА чакат с присвити сърца. Защото знаят, че се задава поредна загуба, пореден срам. Време е обаче да се вземат мерки, за да може „армейците“ да се отскубнат от смъртоносната хватка, в която са попаднали. Дали тези двама директори могат да свършат работа – по-скоро не. Виждаме какво се случва при тяхното управление в последните месеци – загуба след загуба, провал след провал.

Затова е време някой да тропне по масата. Да отсее зърното от плявата и да се вземат спешни мерки, за да може ЦСКА да се изправи на крака. Ясно е, че сезонът е нулев. Но поне да се направи опит клубът да бъде изтръгнат от смъртоносната хватка, в която бе поставен от чужди, но и от свои, които ужким милеят за него и ежедневно работят в негова полза.

Автор: Бойко Димитров

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

--------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес