Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пълен хаос: Десет треньорски глави паднаха в 11 кръга в Първа лига

11 октомври 2024, 21:05 часа • 857 прочитания

Запада ли авторитетът на треньорската позиция в българския футбол? Този въпрос става все по-актуален с всяка изминала седмица от началото на сезона в Първа лига. Само за 11 кръга вече се наблюдава тенденция, която буди притеснение — десетият освободен селекционер е факт.

Любо Пенев е десетият освободен треньор от началото на сезона

По-рано днес Локомотив Пловдив официално обяви, че води преговори за разтрогване на договора на старши треньора Любослав Пенев по взаимно съгласие. Така Ел Голеадор се присъедини към дългия списък с треньори, напуснали поста си този сезон, ставайки десетият наставник, който не устоя на случващото се в родния елит.

Всичко започна при шампионите от Разград

Всичко започна в средата на август, когато първи пое този път Георги Дерменджиев. В Лудогорец приеха оставката на българския специалист, която беше депозирана след тежката загуба на "орлите" от Карабах в третия предварителен кръг на Шампионската лига. На негово място застана двукратният шампион с Левски Захари Сираков, който в края на септември беше заменен от по-опитен наставник.

Уволнението на Стипич създаде домино ефект в Спартак Варна

Седмица след рокадата в Разград, последваха промени и в столицата - а жертвата бе Томислав Стипич. Изкарал само 2 месеца в ЦСКА, хърватският специалист бе главен виновник зад лошия старт на "червените", които записаха 4 загуби в първите си два мача. На мястото на Стипич дойде наставникът на Спартак Варна - Александър Томаш, който бе заменен на "Коритото" от гръцкият специалист Кирякос Георгиу. Няма и месец по-късно, гръкът си тръгна от Варна, след като бе пребит и съблечен от фенове на Спартак.

Рокади имаше и във Враца, и в Стара Загора

Следващ на хорото се хвана треньорът на Ботев Враца - Тодор Янчев. Той напусна клуба, след като под негово ръководство "зелените лъвове" записаха 2 победи и 5 загуби от началото на сезона. Поредната рокада дойде в Стара Загора, когато Берое и Хосе Луис Ариачи се разделиха по "взаимно съгласие". Това обаче се оказа лъжа, тъй като аржентинският специалист бил уволнен, а сега отказва да си тръгне от Стара Загора без да получи парична компенсация. За статистиката, заралии допуснаха 4 загуби в последните си 5 срещи с Ачиари начело.

Локо София и Хебър също смениха треньорите си

В края на септември и Локомотив София се раздели със старши треноьора си - Иван Колев. А ден по-късно Хебър Пазарджик се превърна в поредния отбор, освободил треньора си, след като, разбора се, се раздели по взаимно съгласие с Веселин Великов. Неговият престой в Пазарджик ще бъде запомнен с 6 загуби, 3 равенства и само 1 победа в 10 мача. 

Заключението е ясно. Честите рокади, които засягат както опитни, така и нови специалисти, подкопават не само авторитета на треньорската позиция, но и развитието на самите отбори. Десет смени за едва 11 кръга в Първа лига показват колко краткотрайно е доверието към треньорите и колко лесно може да бъде пожертвана устойчивостта за сметка на краткосрочни резултати.

И оттук идва още въпрос: Кой е следващият?

ОЩЕ: Имало едно време: Кратка "синя" приказка за Вълка Райф и Оранжевия зеленчук

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес