Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Магьосникът, в когото се влюби цяла България

11 декември 2023, 07:00 часа • 8226 прочитания

Пас към миналото“ е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

В българския клубен футбол има много велики играчи, които са записали със златни букви имената си в историята на даден отбор. Те са боготворени от своите фенове и недолюбвани от тези на противника. Има обаче и една много рядка порода футболисти. Тези, които са любимци на цяла България. У нас те се броят на пръсти, но е факт, че в миналото е имало играчи, които са били обичани от феновете на Левски, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Спартак Варна и Черно море и т.н., и т.н.

Датата 9 декември е много важна за българския футбол. Причината е, че преди 85 години, на тази дата се ражда една от най-големите легенди на този спорт у нас и любимец на всички фенове – Никола Котков.

От Драз махала до Локомотив София

Никола Котков

Никола Котков е роден през 1938 година в столичната Драз махала – между Лъвов мост и Централна жп гара, в близост до локомотивното депо. Още от малък той е запален по футбола и в ученическите си години започва тренировки в школата на Локомотив София. Никола е неразривно свързан със столичните „железничари“, тъй като баща му работи като шлосер в БДЖ, а самият той завършва жп института в столицата.

През 1956-та, на едва 18-годишна възраст, Никола Котков записва първите си мачове за мъжкия отбор на Локомотив София. Лека-полека Котето, както всички наричат офанзивния футболист, се превръща в основен играч и лидер на „червено-черните“. През сезон 1963/64 той изиграва 28 мача за Локомотив в първенството, в които реализира 14 попадения, и е с основна заслуга за спечелената титла на България.

Котков е един от водещите играчи в България

Никола Котков Георги Аспарухов

През следващия сезон Котков прави своя дебют в евротурнирите. На 10 септември 1964 г. Локомотив играе в турнира за Купата на европейските шампиони, а съперник е шведският Малмьо. Българският нападател се представя феноменално срещу скандинавците и бележи пет гола във вратата им за победата с 8:3 на Националния стадион „Васил Левски“.

Локомотив успява да прескочи тази фаза на турнира, но в следващия кръг е елиминиран от унгарския Вашаш. Котков вкарва два гола в мачовете с „маджарите“, но това се оказва недостатъчно „железничарите“ да продължат напред.

През 1967 година Никола Котков получава званието „Заслужил майстор на спорта“. Котето продължава да блести с екипа на Локомотив София и през сезон 1967/68 поставя клубен рекорд за най-много отбелязани попадения в рамките на една кампания, след като вкарва 28 гола в елита. Постижението му обаче е недостатъчно за голмайсторския приз. Той остава на втора позиция зад друга родна легенда – Петър Жеков. Никола Котков завършва кариерата си в Локомотив с общо 276 мача в „А“ група и 142 попадения.

През януари 1969 година Локомотив София и Славия се обединяват и формират ЖСК Славия. До края на сезон 1968/69 Котков изиграва общо 12 мача за новия отбор в първенството, в които реализира само две попадения.

Преминаването в Левски

Никола Котков Георги Аспарухов

След края на кампанията Котето облича екипа на Левски. Според различни информации има две причини за преминаването на офанзивния футболист при „сините“. Първата е, че той не е съгласен с обединението между Локомотив и Славия, а втората е, че иска да играе редом до легендата на Левски Георги Аспарухов, с когото са големи приятели.

Още в първия си сезон при „сините“ Никола Котков демонстрира огромната си класа, като бележи 14 гола в 25 мача в първенството и има голяма заслуга за спечеления от столичани дубъл – титла и купа. Легендарният нападател изиграва общо 47 мача за Левски във всички турнири, в които бележи 25 гола.

През годините Никола Котков е важна част и от националния отбор на България. Офанзивният футболист преминава през всички гарнитури, като през 1959-та става европейски шампион с юношите. За мъжкия тим дебютира на 30 септември 1962 година. Той е част от националния отбор, който представя страната ни на Световното първенство в Англия през 1966-та. Общо за представителния ни тим изиграва 26 мача, в които се разписва 12 пъти.

Трагичната гибел на Котков и Гунди

Паметник на Никола Котков

Никола Котков загива трагично на 30 юни 1971-ва в автомобилна катастрофа на едва 32 години. На тази толкова черна за българския футбол дата той и легендата на Левски Георги Аспарухов пътуват към Враца за тържество на местния Ботев. В прохода Вития управляваният от Гунди автомобил се удря с висока скорост в камион, който излиза на пътя без предимство.

Двамата футболисти загиват на място. Вестта за смъртта на Гунди и Котков разтърсва България. Любимците на страната са си отишли без време. Стотици хиляди привърженици на футбола у нас се стичат на погребението на легендарните нападатели.

Котето остава завинаги в сърцата на феновете

Никола Котков Георги Аспарухов

Никола Котков остава в историята на българския футбол като един от най-добрите нападатели, но също така и със своето възпитание. Той е считан за един от най-големите джентълмени на терена. Именно благодарение на добрите си обноски и коректната игра, Котето завинаги ще бъде в сърцата на българските фенове - без значение дали те са от Левски, Локомотив София, ЦСКА или някой друг отбор.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: „Пас към миналото“: Единствената българска царица в световния шахмат (засега)

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес