Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Казанската афера - измамата на века, която провали Левски срещу ЦСКА

16 септември 2024, 07:00 часа • 4063 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

На 20 септември 2009 г., ден преди първото Вечно дерби за сезона, никой не подозира, че на хоризонта се задава най-голямата футболна измама, за която по българските терени някога са чували. ЦСКА и Левски се готвят за ожесточен сблъсък на Националния стадион "Васил Левски", когато неочаквана буря се разразява в лагера на "сините" – руският шампион Рубин Казан отправя сензационна оферта за четиримата им най-добри играчи – Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес. Милиони са заложени на масата, а сделката трябва да се финализира незабавно, за да бъдат регистрирани навреме за мача на Рубин срещу Интер в Шампионска лига на 29 септември.

"Казанската афера" - най-големият скандал, разтърсил българския футбол

На фона на това месец по-рано Левски е отстранен от турнира на богатите още в плейофите от унгарския Дебрецен, и въпреки участието в групите на Лига Европа, се носи слух за финансов колапс в клуба. Видял предложената сума, собственикът на "сините" Тодор Батков не се поколебава и нарежда на футболистите да заминат веднага. Въпреки че само след броени часове отборът трябва да се изправи срещу вечния си съперник ЦСКА, той незабавно качва четиримата ключови играчи на самолета за Русия. След часове футболистите кацат в Москва, където ги очаква шокираща новина – от Рубин Казан никога не са чували за тях и не са отправяли никаква оферта.

Живко Миланов

Докато играчите търсят най-бързия начин да се приберат в България, съотборниците им вече са на терена на стадион "Васил Левски". Паднал в капана и без най-добрите си футболисти, Левски е като с вързани ръце. "Сините" допускат твърде много грешки, дали редица възможности на противника им, и загубата с 2:0 е най-малкото зло, с което си тръгват от националния стадион. И ето - един от най-големите скандали в историята на българския футбол е факт. Факт е и измамата, която по-късно попадна в класацията на 10-те най-големи в историята на спорта. Българските медии избухват със заглавието "Казанската афера", а историята предизвиква безпрецедентен обществен интерес.

Кой е мозъкът зад "Казанската афера"?

Първото име, свързано със скандала, е това на мистериозния арменец Артур Оганесян, сочен за ключова фигура в цялата схема. Босът на Левски директно насочва обвиненията към тогавашните собственици на ЦСКА - Димитър Борисов и Иво Иванов. Според Батков, те са заговорничили с Артур и са организирали измамата заедно. По това време арменецът е бил в България именно като гост на "Армията". Разследващите органи обаче отхвърлят пряка вина на "червените" с убедителен аргумент – ако ЦСКА наистина е искал да изиграе Левски и Батков, защо ще покани Артур официално в София и ще потвърди срещата? Макар версията за заговор срещу "сините" да започва да губи тежест, скоро се появяват нови теории, свързани с черното тото.

В интервю за Канал 3 арменецът Артур Оганесян твърди, че Тодор Батков го е потърсил с молба да уреди дербито с точен резултат, тъй като имал сериозни дългове. Според Оганесян, собственикът на Левски го е заплашил с убийство, ако проговори за техния план, като дори уточнил, че ще бъде удавен в Черно море. Артур разказва, че Батков го попитал къде може да заложи голяма сума за мача с ЦСКА, като му доверил, че когато Левски е загубил от Дебрецен, той самият е спечелил пари от тази загуба.

Тодор Батков

Арменецът добавя, че охраната на Батков го притиснала в офиса му, след което му били предложени 100 000 евро първоначално и още 200 000 евро по-късно, които да предаде на футболисти на ЦСКА. Босът на "сините" искал да заложи на точен резултат 2:0 и да извлече финансова полза от тото аферата. Артур твърди още, че охранителите на Батков нанесли удари в главата му и го заплашили с удавяне, ако не изпълни нарежданията, като добавя, че притежава запис на случилото се, готов да го предостави на всяка телевизия.

Развръзката на един от най-големите скандали, познати по родните терени

Твърденията за действията на Тодор Батков са противоречиви. Той веднага заявява, че е сезирал УЕФА и тогавашния президент Мишел Платини, но според сведения в България от 2009 година, дори не се е обърнал към българската прокуратура. Тя се е сезирала сама и причината се криела именно в големия обществен интерес към случващото се в Левски.

Това е един от редките случаи, когато футболна новина от България пробива на първите страници на световните медии. Но, както често се случва у нас, накрая не се откриват виновни, липсват разкрития, а през 2018 година прокуратурата прекратява делото поради недостатъчни данни. И така, бурята от интриги и скандали, която започна с обещание за милиони и гръмка сделка, постепенно се разсея, оставяйки след себе си повече въпроси, отколкото отговори. Историята за "Казанската афера" се превърна в символ на една по-широка реалност – реалност на задкулисни игри и неразкрити истини. Накрая всичко потъна в мъглата на забравата, оставяйки ни с усещането за поредната изгубена битка за справедливост в родния футбол.

Автор: Дария Александрова

ОЩЕ от "Пас към миналото": На учителя с любов!

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

--------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес