Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Как Кайзера премина от ЦСКА в Левски и стана "син" герой (ВИДЕО)

30 септември 2024, 07:00 часа • 1291 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

29 септември 1993-та. 31 години в "сините" уши кънти: "Сираков с глава към Григораш, той към Тодоров, Тодоров стреля …….. ГООООООООООЛ!". Датата завинаги ще остане в историята на Левски със знаменитата победа над Глазгоу Рейнджърс с 2:1 на националния стадион „Васил Левски" и отстраняването на шотландския гранд от Шампионска лига.

Героят на Левски, който има 1 мач за ЦСКА - Николай Тодоров

За да се превърне в герой на столичния гранд обаче Николай Тодоров извървява дълъг път. По прякор Кайзера, даден заради прилика с холандския нападател Пит Кайзер - легенда на Аякс, полузащитникът израства в школата на Добруджа (Добрич). През лятото на 1984 г. като войник преминава в ЦСКА. Част е от „армейците“ през есенния полусезон на 1984/85.

ОЩЕ: "Предложих Гонзо първо на ЦСКА, а после опростих дълг, за да премине в Левски" (ВИДЕО)

Тодоров изиграва само един мач за "червените" – на 28 октомври 1984 г. влиза като резерва в 84-тата минута при победа с 2:1 срещу Славия (София). "Престоят ми на „Българска армия" бе няколко месеца от лятото до зимата, когато се уволних от казармата. За ЦСКА имам записани няколко минути, даже не си спомням срещу кой отбор", спомня си Тодоров в интервю за "24 часа".

Кайзера не успява да се пребори за минути в ЦСКА

"Старши треньор тогава бе легендарният Манол Манолов-Симолията. Имах честта обаче да бъда в групата и в двата паметни мача за купата на УЕФА срещу „Монако", завършили 2:2, игран на стадиона в Ница, както и при 2:1 в София. Много трудно се пробиваше при титулярите, защото в отбора бяха футболисти като Ради Здравков, Пламен Марков, Георги Славков, Стойчо Младенов, Коце Янчев и Лъчо Танев", допълва той.

БКП праща Николай Тодоров в Левски

По-късно съдбата го праща в Левски, което по думите на Кайзера се осъществява по партийна линия. "Когато се прибрах в Добрич след уволнението от казармата, от Окръжния комитет на БКП в Добрич ми съобщиха, че са се разбрали с „Левски" да играя за тях. Тогава така се решаваха трансферите", разяснява в същото интервю легендата на Левски.

Останалото е история...

Той преминава през Локомотив София за 5 години, елитния френски Рен и втородивизионния Кан, за да се завърне на "Герена" през 1993 година. Имено при този му престой е великият гол срещу Рейнджърс. В първата среща Левски губи с 2:3. Пред 70 хиляди на „Васил Левски“ Наско Сираков открива резултата, но Дюрант изравнява. Стига се до 90-ата минута, в която Кайзера забива прословутия си последен пирон в ковчега на гранда от „Айброкс“ с истински снаряд.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Казанската афера - измамата на века, която провали Левски срещу ЦСКА

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес