Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Как 200 000 долара убедиха Сираков да напусне Левски

23 септември 2024, 07:00 часа • 1120 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Наско Сираков е една от най-големите икони в историята на футболния клуб Левски. Вечният голмайстор на "сините" има четири отделни престоя на "Герена": 1980 г., 1983 - 1988 г., 1991 - 1992 г. и 1993 - 1994 г., а последният завършва с бягство към един от големите съперници на Левски по онова време - Ботев Пловдив.

Брокери привличат Наско Сираков в Ботев Пловдив

През 1993 година Ботев Пловдив сменя собствеността си, като клубът е поет от брокерите Христо Данов и Христо Александров. Двамата идват с големи заявки за титли и купи, като си поставят за цел да станат хегемон в българския футбол. За целта те се прицелват в няколко футболисти на отбора на Левски, който разполага с най-класните играчи.

Голямата цел пред новите собственици на Ботев е да привлекат легендата Наско Сираков. Христо Данов се сближава с нападателя на Левски, като дори стават семейни приятели. Босът на Ботев е с отлични позиции и в БФС, където е вицепрезидент на централата. А във футболните среди се смята, че трансферът на Сираков в Ботев е въпрос на време.

Наско Сираков

Сираков вкарва 4 гола на ЦСКА и напуска Левски

През есента на 1994 година Наско Сираков извежда Левски към най-великата си победа над вечния враг ЦСКА - със 7:1. Самият Сираков отбелязва четири гола за победата. Само три месеца по-късно обаче легендарният голмайстор осъществява трансфера в посока Ботев Пловдив, но напуска с обещанието, че ще се завърне като шеф.

Конфликт с Лафчис и/или пари: защо Сираков смени Левски с Ботев?

Няколко са версиите за преминаването на Сираков в Ботев Пловдив. От една страна се смята, че футболистът на Левски е имал конфликт със собственика Томас Лафчис. Макар и парите да не са първостепенен фактор, Сираков не може да си затвори очите за някои забавени премии, както и за по-ниската си заплата.

Наско Сираков

Брокерите в Ботев броят по 200 бона на Сираков и Боби Михайлов

В Ботев му предлагат значително по-висока заплата, а и там е неговият приближен Христо Данов, с когото са в отлични отношения. Освен това се смята, че собствениците на Ботев са броили на Сираков 200 000 долара - премия, която е получил и неговият бивш съотборник в Левски Борислав Михайлов, който пък идва от френския Мюлуз.

Сираков играе половин сезон в Ботев и преминава в Славия

Така през 1995 г. Наско Сираков преминава в Ботев Пловдив и се събира с Борислав Михайлов. Двамата играят половин сезон заедно, а след това напускат Пловдив и се насочват в различни посоки: Михайлов отива в английския Рединг, докато Сираков се връща в София, но с екипа на Славия.

Наско Сираков Ботев Пловдив

Наско Сираков прекратява футболната си кариера през 1998 година, играейки за осем различни клуба - един от които е Ботев Пловдив. Факт е обаче, че ако не бяха новоизлюпилите се собственици на Ботев, Сирака едва ли някога щеше да облече жълто-черната фланелка. Един от онези странни трансфери като на Стоичков, останали в графата "мимолетни"...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Казанската афера - измамата на века, която провали Левски срещу ЦСКА

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес