Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята помни: Георги Иванов вкарва последния български гол при гостуване на Северна Ирландия (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 07:15 часа • 498 прочитания

Националният отбор по футбол на България гостува на Северна Ирландия във важен мач за съдбата на група 3 от Лига C на Лига на нациите. В съперничеството между двата тима "лъвовете" са с положителна статистика, а последното родно попадение при визита срещу този противник е дело на настоящия президент на Българския футболен съюз Георги Иванов.

Кога на Гонзо паднете, паднете...

В квалификационна среща за Световното първенство през 2002 година "трикольорите" постигат успех с минималното 1:0. Единственият гол в двубоя реализира централният нападател Гонзо в началото на второто полувреме, който се възползва от прекрасно извеждащо подаване на Красимир Балъков. Нашият състав, воден от Стойчо Младенов, завършва групата си на трето място със 17 точки - на 3 от втория Чехия, чийто отбор си осигурява участие в плейоф.

Пас към миналото

Северна Ирландия е удобен съперник за България

Иначе България и Северна Ирландия са се срещали десет пъти помежду си. В това съперничество "лъвовете" имат шест победи, две равенства и две загуби, допуснати през миналия век. Последната ни визита в Белфаст бе през март 2021-ва, когато сблъсъкът завърши 0:0. През 2008 година "трикольорите" пак гостуват и печелят с 1:0 след автогол на Джони Евънс, което превръща попадението на Георги Иванов в последното български при визита на Северна Ирландия.

ОЩЕ: "Пас към миналото": Как България прокълна Мексико за 24 години (ВИДЕО)

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес