Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦСКА изпраща турбулентна година, но с мисъл за по-добро бъдеще

25 декември 2023, 21:00 часа • 3124 прочитания

ЦСКА изпраща турбулентна година, но с мисъл за по-добро бъдеще. „Червените“ имаха много поводи за радост през изминалите 12 месеца, но също така и доста пъти преживяха сериозни огорчения, които дълго време ще се помнят, както от ръководството и футболистите, така и от феновете на тима.

През изминалата година ЦСКА така и не успя да изпълни основната си цел – детронирането на Лудогорец. „Армейците“ обаче постигнаха сериозни успехи в други аспекти, свързани с клуба, които на този етап изглеждат много по-важни от евентуалното спечелване на шампионската титла.

ЦСКА играеше прагматичен футбол

ЦСКА Саша Илич

ЦСКА започна 2023 година по възможно най-добрия начин. „Армейците“ бяха на първо място в класирането с 47 точки – на една пред Лудогорец. „Червените“ бяха водени от сърбина Саша Илич и играеха доста обикновен, но прагматичен футбол. Да, тимът не блестеше с невероятни достойнства на терена, но много често успяваше да спечели точките, дори и с минимална победа.

Именно благодарение на този стил на игра ЦСКА водеше в класирането в Първа лига в 2/3 от шампионата. Феновете пък бяха екзалтирани и вече предусещаха титлата – нещо, което не им се е случвало от 2008-ма. В края на април обаче „червените“ се издъниха именно срещу Лудогорец. Тимът на Саша Илич загуби домакинството си на „орлите“ пред препълнените трибуни на стадион „Българска армия“ и сдаде първото място.

Лудогорец удари „червените“, но това не бе трагично

ЦСКА Лудогорец

Поражението не изглеждаше толкова трагично, тъй като двата отбора трябваше да се срещнат още веднъж по време на плейофите. Лудогорец завърши като лидер в първата фаза на шампионата и поради тази причина двубоят трябваше да се играе в Разград. Срещата се състоя на 20 май и завърши при резултат 2:2, а това означаваше, че „орлите“ продължава да водят в подреждането.

Все пак още в следващия кръг съдбата се усмихна на Илич и момчетата му, след като Лудогорец направи 2:2 като гост на ЦСКА 1948. След хикса отборът от стадион „Българска армия“ си върна преднината в класирането и поведе с точка пред разградчани. Тук вече феновете на „червените“ бяха убедени, че ще бъде сложен край на хегемонията на „орлите“.

ЦСКА се издъни в най-важния си мач

Иван Турицоя

Съдбата обаче си знаеше своето. На 3 юни, отново пред препълнените трибуни на стадион „Българска армия“, ЦСКА допусна една от най-големите си издънки. Момчетата на Саша Илич направиха равенство 1:1 срещу ЦСКА 1948. Най-болезненото бе, че в 12-ата минута на даденото от съдията продължение на срещата Иван Турицов пропусна дузпа, а по-този начин „армейците“ изгубиха 2 точки в битката с Лудогорец, който победи лесно децата на Левски. 

В крайна сметка в последния кръг ЦСКА победи Левски с 2:0, докато Лудогорец се наложи с 1:0 над Черно море и взе 12-ата си поредна титла с една точка преднина пред „армейците“.

ЦСКА взе класни попълнения

Майкъл Естрада Матиас Фаетон

След огромното разочарование от изпуснатата титла на „Българска армия“ се хванаха здраво на работа и опитаха да подсилят отбора на Саша Илич. Целта бе ясна – свалянето на Лудогорец от върха. Шефовете на ЦСКА запазиха по-голямата част от ядрото на състава, а също така бяха привлечени футболисти като Матиас Фаетон, Майкъл Естрада, Браян Кордоба и опитният ветеран Данило Асприля.

Отборът направи прилична подготовка в Австрия, но още в първите си мачове от новото първенство не убеди – 0:0 като гост на Хебър и победа с 1:0 срещу новака Крумовград. Да, играчите още изчистваха неща след подготовката, имаше натрупана и малко умора след лагера, но това не е оправдание. Не е оправдание и фактът, че Саша Илич тогава още не можеше да ползва определени футболисти по различни причини.

Треньорската рокада на „Армията“

Нестор Ел Маестро

След това дойде срамният мач със Сепси във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Носителят на Купата на Румъния буквално се разходи из стадион „Българска армия“ и победи с 2:0, като комшиите могат да съжаляват, че не спечелиха с по-голяма разлика.

Веднага след този двубой Саша Илич бе изпратен към Белград, а някъде от небитието се появи неговият сънародник и заместник - добре познатият на феновете на ЦСКА Нестор Ел Маестро. Решението на ръководството бе доста изненадващо с оглед на факта, че младият наставник за последно бе водил отбор в официален мач година и половина по-рано.

„Армейците“ напипаха ритъма при Ел Маестро

ЦСКА

Повторният престой на Ел Маестро на „Българска армия“ започна доста неприятно. „Червените“ загубиха втория си мач със Сепси с катастрофалното 0:4 и отпаднаха от Лигата на конференциите. Последва равенство 1:1 със Славия, а след това и загуба с 0:3 като гост на Лудогорец – мач, в който „орлите“ бяха с класа над съперника си.

В крайна сметка дали Ел Маестро напипа ритъма, или играчите най-накрая се стиковаха и заприличаха на отбор, но започнаха да печелят мачовете си. ЦСКА влезе в убийствена серия от 17 мача без загуба в първенството и Купата. Във въпросните срещи „червените“ взеха 13 победи и 4 пъти завършиха наравно – срещу Славия, Левски, Арда и Черно море, всичките за първенство.

Злополучният мач на „Българска армия“

Фенове на ЦСКА

ЦСКА отново се превърна във водещия конкурент на Лудогорец, и преди дербито между двата тима на 10 декември водеше с 3 точки пред разградчани, които обаче са и с мач по-малко. Дербито между двата тима имаше и допълнителен заряд, тъй като бе последен двубой за столичани на стадион „Българска армия“ в сегашния му вид.

Пред над 18 хиляди зрители обаче ЦСКА и Лудогорец не предложиха нищо запомнящо се. Двата тима бяха на светлинни години от публиката на „червените“, която направи грандиозно шоу по трибуните. Дори и това не успя да вдигне момчетата на Ел Маестро и те най-накрая загубиха. С гол в 108-ата минута на двубоя. Гол, който частично опита да развали празника на „армейците“. За тяхна радост – не успя.

Бъдещето е пред ЦСКА

Стадион Българска армия

Да, ЦСКА изпраща една турбулентна година, изпълнена с върхове и падения, победи и загуби, събирания и раздели. „Червените“ имат още много да работят върху подобряването на представянето си на терена. Ръководството също може да подобри комуникацията си с феновете. Защото те го заслужават. Особено с показаното от тях по време на дербитата с големите съперници.

Много скоро ще настъпи следващата 2024 година. Тя ще бъде знакова за ЦСКА. Причината е, че ръководството на клуба направи всички необходими стъпки и положи неимоверни усилия, за да има клубът нов стадион. Такъв, който да отива на историята и успехите на „армейците“. Това е най-добрата новина за изминаващата 2023-та. Затова и ЦСКА трябва да изпрати с усмивка изминалата година, но и с мисъл за по-добро бъдеще.

Автор: Бойко Димитров

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес