Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виктор Понта се спаси от присъда по едно от делата срещу него

13 юли 2017, 06:50 часа • 923 прочитания

Бившият премиер на Румъния Виктор Понта, чиито проблеми с правосъдието го свалиха от власт преди две години, беше оправдан по едно от делата за корупция срещу него, предаде БГНЕС.

През юни 2015 година антикорупционната прокуратура на Румъния (DNA) го обвини, че е получил еквивалента на 55 000 евро от свой близък (Дан Сова), с когото са подписали договор за сътрудничество. За да оправдае тази сума, получена на няколко месечни вноски, Понта е написал 17 фактури за дейност, които бил извършил за адвокатската компания на Сова. Самият Сова е номиниран три пъти за министър от Понта, докато е бил премиер от 2012 – 2015 година.

Правосъдието обаче не е приключило с бившия премиер. Той е обвинен от септември 2016 година за търговия с влияние и пране на пари. Според антикорупционната прокуратура Понта е заподозрян, че е поискал от бившия депутат и бизнесмен Себастиан Гица да покрие разходите за посещението през 2012 година на тогавашния британски премиер Тони Блеър в Букурещ. В замяна той му е осигурил място в Камарата на депутатите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес