Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трети български културен клуб няма да бъде регистриран в Северна Македония

01 ноември 2022, 21:50 часа
Реклама

Трети български културен клуб в Северна Македония няма да бъде регистриран. Причината е избраното име - “Цар Фердинанд”, предаде БНТ.

Това стана ясно, след като специално създадена комисия реши, че името е противоречиво за обществеността в югозападната ни съседка. Има вероятност същото решение да бъде взето и за останалите ни два клуба - “Цар Борис Трети” и “Иван Михайлов”.

Мариан Николовски е един от македонските българи в град Богданци в Република Северна Македония. Той е от хората, които искат да основат трети български културен клуб в югозападната ни съседка под наименованието "Цар Фердинанд". Мариан и останалите членове на нерегистрираното все още сдружение "Цар Фердинанд" ще търсят правата си в съда. А ако и там получат отказ, са решени да продължат.

РСМ прие единодушно законопроект срещу българските сдружения

Специално създадената Комисия за употреба на историческите имена, която е съвещателен орган към Министерството на правосъдието, препоръча клуб с името "Цар Фердинанд" да не се регистрира. Тезата за цар Фердинанд, възприета от комисията в Скопие, според българските историци, е абсурдна.

"Лично аз не симпатизирам на цар Фердинанд, тъй като решенията, които той взема и които загробиха България, са взети по негово желание, а не под чужд натиск, за разлика от сина му цар Борис, който просто е притиснат от международната обстановка. Но това, което говорят, са глупости, разбира се. Това означава все едно Българската армия да отиде в Пазарджик и да почне да тероризира населението в Пазарджик. Просто няма такова нещо", смята професор Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия.

Проф. Пламен Павлов: Законът срещу българските клубове в Македония е поредният акт на недоброжелателство

Въпросът за клубовете изобщо не опира до имената им, признават експерти. Нещо повече - промени в Закона за сдруженията и фондациите в югозападната ни съседка предвиждат всички сдружения, които носят имената на лица, свързани в миналото с нетърпимост, нетолерантност и други да се преименуват в срок от три месеца.

Имената на всички български клубове, според вносителите на промените в закона, попадат в тази категория. Българите там смятат, че отказът от регистрация е нарушение на правата им.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес