Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След Радев: И Главчев подхвана новия македонски президент

13 май 2024, 08:42 часа • 1600 прочитания

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година, така и принципно на договореностите между Европейския съюз и Република Северна Македония. Това се посочва в позиция на служебния министър-председател Димитър Главчев по повод скандала по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Република Северна Македония

България говори в един глас

Малко по-рано със сходна позиция излезе и президентът Румен Радев, което е доказателство, че страната ни говори в един глас по темата. 

В своята позиция Главчев обръща внимание, че България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договореностите трябва стриктно да се изпълняват.

"Припомняме, че Република Северна Македония е страна-членка на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убедени сме, че европейската перспектива на Република Северна Македония ще зависи изцяло от всеобхватното изпълнение от нейна страна на одобрените от всички договорености от юли 2022 година", заявява Главчев.

Поводът за позицията

Повод за позицията е скандалът в Скопие по време на встъпването в длъжност на новия президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония. Тя положи клетва като президент на „Македония“, а не на Република Северна Македония, каквато е официалното име на страната, чийто държавен глава й е отредено да бъде.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска. Министерството на външните работи на Гърция реагира остро. В позицията на гръцкото МВнР се подчертава, че европейската интеграция на Скопие зависи от изпълнението на международните договори. Поведението на Силяновска - Давкова не е особена изненада, тъй като още по време на предизборната кампания тя заговори за отмяна на Преспанското споразумение с Гърция, с което страната смени своето име през 2019 г. Припомняме още, че споразумението с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха в основата на приемането на Скопие в НАТО. ОЩЕ: Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес