Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шарл Мишел е разочарован от новия македонски президент

13 май 2024, 10:09 часа • 3388 прочитания

Много разочароващо, че новият президент на Северна Македония Гордана Смиляновска - Давкова не използва конституционното име на страната по време на клетвената церемония. Така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел реагиара на скандалното встъпване в длъжност на македонския президент. 

"ЕС припомня значението на продължаващото прилагане на правно обвързващи споразумения, включително споразумението от Преспа с Гърция", посочва Мишел.Реакция имаше и от страна на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор. ОЩЕ: Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Скандалът в РСМ

Повод за реакцията е скандалът в Скопие по време на встъпването в длъжност на новия президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска, която не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония. Тя положи клетва като президент на „Македония“, а не на Република Северна Македония, каквато е официалното име на страната, чийто държавен глава й е отредено да бъде.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска. Министерството на външните работи на Гърция реагира остро. В позицията на гръцкото МВнР се подчертава, че европейската интеграция на Скопие зависи от изпълнението на международните договори.

Поведението на Силяновска - Давкова не е особена изненада, тъй като още по време на предизборната кампания тя заговори за отмяна на Преспанското споразумение с Гърция, с което страната смени своето име през 2019 г. Припомняме още, че споразумението с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха в основата на приемането на Скопие в НАТО.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес