Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния премества системата си за отбраната по-близо до границата с Украйна

30 септември 2023, 07:45 часа • 3613 прочитания

Румъния премества своите системи за противовъздушна отбрана по-близо до границата си с Украйна, съобщи "Киев Индипендънт". Допълнителните мерки включват разполагането на четири американски изтребителя F-16 и разширяване на зоната, която е забранена за полети.

Още: С F-16 и ПВО: Румъния вече се отбранява сериозно срещу Русия

Реакцията на Румъния

От началото на септември въздействието на руските атаки срещу украинските пристанища на река Дунав, която е част от границата между Украйна и Румъния, започна да се разпространява на румънска територия.

Отломки от руски безпилотни самолети бяха открити в Румъния най-малко на три локации, каза на 13 септември Дан Некулаеску, посланик на страната в НАТО.

Въпреки че руските дронове не са целенасочено срещу Румъния, ситуацията все още е „неприемлива“, каза румънският президент Клаус Йоханис на 21 септември.

Преди това Йоханис отрече руски дронове да са преминавали на румънска територия, но след това извика руския посланик в страната в средата на септември, след като бяха открити още фрагменти от дронове.

Въпреки твърденията на Русия, че не възнамерява да напада Румъния, Йоханис призна, че румънските жители, които живеят близо до река Дунав и граничат с Украйна, са "уплашени".

Балканската страна изгражда убежища за защита на цивилното население край река Дунав в случай на падащи отломки.

Още: Румъния получи безвъзмездно два военнотранспортни самолета от САЩ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес