Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подписват споразумение за пазара на труда в Скопие

21 януари 2024, 07:55 часа • 2151 прочитания

Днес в Скопие ще бъдат подписани протоколи за свободен достъп до пазара на труда между страните от "Отворени Балкани". На събитието ще присъстват премиерите на Северна Македония и Албания Димитър Ковачевски и Еди Рама и президентът на Сърбия Александър Вучич, съобщиха от кабинета на сръбския президент, предаде БГНЕС.

Още: Проф. Павлов: Македонското общество ще узрее за истината

Сближаване с Европейския съюз

На отделна среща в понеделник, 22 януари, лидерите на Западните Балкани ще се съберат в македонската столица, за да обсъдят приетия от Европейската комисия план за растеж на Западните Балкани с представители на ЕС и регионални организации.

Домакин ще бъде македонският премиер Ковачевски. Сред поканените са: президентът на Сърбия Александър Вучич, министър-председателите на Албания Еди Рама, черногорският премиер Милойко Спаич, косовският премиер Албин Курти и министърът на финансите и хазната в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Сърджан Амиджич.

През ноември миналата година Европейската комисия представи нов план за икономически растеж на региона, който включва 6 /шест/ милиарда евро безвъзмездни средства и заеми за ускоряване на социално-икономическото сближаване с Европейския съюз.

В срещата ще участват генералният директор за добросъседство и преговори за разширяване в Европейската комисия Герт Ян Копман и помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън. Македонският вицепремиер Боян Маричич и министърът на финансите Фатмир Бесими ще проведат разговори с техните колеги от Западните Балкани.

Представители на регионални организации, Съвета за регионално сътрудничество (RCC), ЦЕФТА и Коморския инвестиционен форум на шесторката от Западните Балкани, както и международни финансови институции, ще бъдат част от събитието.

Още: Скопие приема закон за защита на македонския език и кирилица

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес