Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Отворено общество" на Сорос спира да функционира в Турция

26 ноември 2018, 16:34 часа • 3286 прочитания

От фондацията „Отворено общество“ на Джордж Сорос обявиха в понеделник, че спират всичките си дейности в Турция. Това става няколко дни, след като президентът Реджеп Таийп Ердоган обвини американския милиардер, че се опитва да предизвика разделение в държавите и да ги унищожи, предаде Reuters, цитирана от агенция "Фокус".

Фондацията твърди, че е мишена на „недоказани твърдения“ от турските медии, което е направило невъзможно продължаването на работата ѝ в тази страна.

Фондацията е предмет на разследване от Вътрешното министерство на Турция, което иска да докаже връзката между нея и демонстрациите в истанбулския парк Гези през 2013 година. Един от основателите на „Отворено общество“ в Турция Хакан Алтинай е сред 13-те задържани преди 10 дни. Те са обвинени, че са защитавали Осман Кавала, за когото британската агенция пише, че е активист за човешките права“, арестуван за опит за сваляне на правителството чрез масови протести.

Reuters припомня, че миналата седмица Ердоган свърза тези арести със Сорос. „Този човек (Кавала - бел. ред.), който финансира терористите по време на инцидентите в Гези, вече е в затвора“, заяви турският лидер по време на среща на местните администрации. „И кой е зад него? Известният унгарски евреин Сорос. Това е човек, който назначава хора да предизвикват разделение в нациите и да ги унищожават. Той има толкова много пари и ги харчи по този начин“, обясни Ердоган.

От Фондацията пък посочват, че „новите разследвания“ се опитват да я свържат с протестите в парка Гези преди пет години. „Тези опити не са нови и са далеч от реалността“, казват интернационалистите. Фондацията съобщи, че ще подаде документи за юридическа ликвидация и ще спре операциите си, колкото е възможно по-скоро.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес