Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонското външно министерство с контрапозиция на Силяновска

13 май 2024, 11:14 часа • 7120 прочитания

Министерство на външните работи на Северна Македония призовава за бдителност от страна на всички политически заинтересовани страни - спазване на конституционните разпоредби, както и на Преспанското споразумение, пише македонската медия „Телма“.

Повод за реакцията е поведението на новия президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова при встъпването й в длъжност, което е напът да се превърне в международен скандал.

Припомняме, че Силяновска-Давкова не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония. Тя положи клетва като президент на „Македония“, а не на Република Северна Македония, каквато е официалното име на страната, чийто държавен глава й е отредено да бъде. В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска.

Поведението на Силяновска - Давкова не е особена изненада, тъй като още по време на предизборната кампания тя заговори за отмяна на Преспанското споразумение с Гърция, с което страната смени своето име през 2019 г. Припомняме още, че споразумението с Гърция и Договорът за приятелство с България бяха в основата на приемането на Скопие в НАТО. ОЩЕ: Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Призив за спазване на Договора от Преспа

„През последните седем години двете съседни държави развиха изключително високо ниво на политически диалог, което доведе до неколкократно увеличаване на икономическото сътрудничество и изграждането на положителни отношения между хората. Тези ползи доведоха до членството на страната в НАТО, започването на преговори с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически диалог със САЩ“, се казва в съобщението на МВнР.

От там призовават за бдителност от страна на всички политически актьори и най-вече на избраните държавни служители. „Поддържането на евроатлантическия курс на страната е основен стратегически интерес и гарант за дългосрочната сигурност и стабилност на страната“, посочват от външно министерство.

Разминаване със Силяновска

Прави впечатление, че има разминаване в позицията на македонското министерство и на новоизбрания македонски президент. То се дължи на факта, че в момента югозападната ни съседка се управлява от техническо правителство, чийто външен министър е Буяр Османи от партията на етническите албанци – ДСИ.

Реакциите

До голяма степен реакциите на външното министерство на Северна Македония се дължат и на множеството предупредителни реакции както от страна на нейните съседи, така и на ниво ЕС.

Днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис напомни на Скопие, че няма да приема повече подобни грешки. Той обвини Северна Македония в нарушение на Преспанското споразумение, и предупреди, че по-нататъшни нарушения на споразумението за името от 2019 г., подписано между двете страни, може да застраши амбициите на Скопие за членство в ЕС.  ОЩЕ: "Гърция няма да приема повече грешки": Мицотакис с предупреждение към македонския президент

Реакция имаше и от страна на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на председателя на Европейския съвет, които призоваха за спазване на Преспанското споразумение.

Страната ни също излезе с позиция, заявявайки, че не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония е подписала. ОЩЕ: След Радев: И Главчев подхвана новия македонски президент

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес