Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ковачевски: Вратите за членство в ЕС са отворени за нас, блокадата идва отвътре

03 октомври 2023, 23:50 часа • 3380 прочитания

Има ясни сигнали за отворена врата за членство на Северна Македония в ЕС. От нас зависи да вземем решение. За първи път блокадата идва отвътре. Затова е необходимо всички да се съберем в един европейски фронт, за да вземем решенията, необходими за влизането на страната ни в ЕС, каза македонският министър-председател Димитър Ковачевски.

„Разговарял съм с канцлера на Германия и с президента на Франция, и с председателя на Европейския съвет и с председателя на Европейската комисия. От всички страни идват ясни сигнали за отворена врата за членство на Северна Македония в ЕС. От нас зависи да вземем решение. За първи път блокажът идва отвътре, затова казвам, че трябва да имате смелостта да вземете решението“, обърна се към политиците премиерът Ковачевски тази вечер в "Тема на деня" в новините на телевизия Сител.

Още: Османи: Северна Македония е най-тормозената страна в процеса на разширяване

В същото време премиерът Ковачевски сравни Северна Македония с Хърватия по отношение на преговорите с ЕС. „Бяхме заедно с Хърватия, а Хърватия влезе в ЕС. Ние бяхме в същото положение като Хърватия, когато започнахме преговорите с ЕС, вижте къде е Хърватия, вижте къде сме ние. Те влязоха, а ние още чакаме“, каза премиерът Ковачевски. На въпрос дали страната може да получи гаранции за членство в ЕС във връзка с процесите на реформи в ЕС, премиерът Ковачевски подчертава, че бъдещето на ЕС е една от темите, които ще бъдат обсъдени на предстоящата неформална среща на върха на Съюза в Испания, която ще се проведе заедно със срещата на Европейската политическа общност.

„Тази среща ще бъде в рамките на срещата на Европейската политическа общност, на която ще присъствам и на която ще присъстват всички лидери на страните от Европа, с изключение на Русия и Беларус. Това е третата среща в Гранада, на която ще бъдат обсъдени много важни теми. Неформалната среща се организира, както вече съобщи Шарл Мишел, поради много важни теми, а именно войната в Украйна, второ, осигуряването на възможно най-голяма енергийна независимост от Русия и трето, бъдещето на ЕС в посока на разширяване и вътрешната динамика на подготовката на ЕС за регистрация на нови членове. Процесът се подкрепя от всички държави членки както никога досега. ЕС знае, че имат нужда от разширяване, всъщност разширяването е общият знаменател на всички глобални организации“, каза Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Още: Нещо сериозно по отношение на България става в Северна Македония

Той повтори позицията за необходимостта от формиране на европейски фронт, за да вземем необходимите решения за нашия европейски път. „Смятам, че всички трябва да се съберем в един европейски фронт, за да вземем решенията, които са необходими за влизането на страната ни в ЕС“, каза той. Той подчерта, че един от ключовите процеси, които се случват в момента, е обединението в Европа и дали ще бъдем част от този процес зависи само от македонците.

„Дали ще бъдем част от него, дали ще бъдем първи, както искам, това вече зависи от нас, зависи от решимостта, от визията на политиците в нашия парламент да осигурят европейско бъдеще на гражданите. Достатъчно беше наши граждани със задгранични паспорти да ходят да работят във Франция, Германия, вече започнаха в Словакия, Чехия, Полша, което беше немислимо наши граждани да ходят само защото там има по-висок стандарт. И защо е така? Защото единствената разлика е, че те са страни членки на ЕС и че след присъединяването си имат три пъти по-високи заплати, пазар от половин милиард жители и имат стандарт на живот, който расте заради това“, каза премиерът Ковачевски.

Още: Ковачевски: През 2030 г. Северна Македония ще бъде първата страна членка на ЕС от Западните Балкани

Той говори и за процеса на извършване на конституционните промени във връзка с искането на албанската опозиция да се заличи формулировката, която се отнася до "езика, говорен от 20 процента от гражданите".

„Албанският блок от опозиционни политически партии всъщност трябва да помисли дали иска да бъде част от антиевропейската коалиция, говорейки за коалиция с ВМРО-ДПМНЕ. Защото, когато гледам политическите възгледи на ВМРО-ДПМНЕ и политическите възгледи на албанската опозиция, в момента единственото, което те защитават, е да се противопоставят на приемането на страната ни в ЕС. И това е добре, защото смятам, че всички политически партии, не бих разграничил македонски, албански или влашки и т.н., защото смятам, че всички политически партии в страната са на гражданите“, подчерта Ковачевски.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес