Издирван бивш македонски МВР-шеф пребивавал в България

1934
Издирван бивш македонски МВР-шеф пребивавал в България
Снимка: iStock/Guliver

Издирваният от македонското правосъдие и от Интерпол бивш висш македонски ръководител във Вътрешното министерство Горан Груйовски на няколко пъти е бил в България.

Това съобщи местната телевизия "ТВ 24". В България той е пристигал с фалшивото име Владимир Варелов. Според телевизията това е станало малко преди Върховният съд да потвърди мярката "задържане под стража". Груйовски е бивш началник на зловещата "5-та дирекция" във вътрешното министерство.

Македония обеща службите да не работят срещу чужди държави или посолства

Македонската Служба за сигурност и контраразузнаване (УБК) няма да предприема никакви действия, които да са насочени против която и д...

"ТВ 24" твърди, че Груйовски е бил в България като Владимир Варелов няколко пъти, но това не е ставало след като е издадена и международната заповед за арест. След като съдът постанови задържането му той изчезна безследно и вече над 30 дни никой не знае къде се намира. Има подозрения, че е възможно да се укрива в Босна и Херцеговина. Той има двойно гражданство - македонско и босненско.

БГНЕС припомня, че на 27-ми юли македонската полиция не успя да задържи бившият ръководител на Петата дирекция в Агенцията за сигурност и контраразузнаване Горан Груйовски и неговият помошник Никола Бошковски.

Заповедта за техния арест пристигна в полицията в 22.30 часа снощи след като Върховният съд на Република Македония потвърди решенията на Наказателния съд за налагането на мярка "задържане под стража" на двамата бивши висши ръководители на македонското контраразузнаване. Искането за задържането на бившите МВР-шефове бе направено от Специалната прокуратура на Катица Янева. Груйовски и Бошковски са обвиняеми по делата "Таргет“ и "Крепост", които се отнасят за незаконното подслушване в страната и унищожаването на оборудването, с което е извършено незаконното подслушване в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com