Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

24 април 2024, 20:37 часа

Президентът на Република Сръбска заяви, че личното отношение на Владимир Путин е от ключово значение за съществуването на РС. Милорад Додик проведе среща със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на международния форум по въпросите на сигурността в Санкт Петербург.

Реклама

"През ​​последното време нашето положение стана още по-трудно", каза лидерът на босненските сърби и се оплака пред Патрушев, че "натискът е безпрецедентен и постоянно се прилага".

Още: Как Милорад Додик тълкува Владимир Путин

Според Додик стратегическото сътрудничество с Русия и личното отношение на руския президент са от ключово значение. Президентът на РС даде висока оценка на отношенията между Москва и Баня Лука и се обяви за по-нататъшното им укрепване. „Съгласен съм с вас, че имаме страхотни отношения. И има тенденция тези отношения да стават още по-силни“, отбеляза Додик, цитиран от БГНЕС.

Още: Бечирович: Най-големият проблем в Босна и Херцеговина е Вучич

Патрушев благодари на Додик "за неговата твърда и последователна позиция по Украйна". "Забелязваме съвпадение на подходите ни към ситуацията на Балканите, Европа и света като цяло. Наясно сме, че Баня Лука е под безпрецедентен натиск“, каза той на срещата.

Още: Додик: РС казва “не“ на присъединяването на БиХ към НАТО

„Вашите лични, доверителни контакти с руския президент Владимир Путин играят важна роля за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Забелязваме съвпадение на подходите ни към ситуацията на Балканите, Европа и света като цяло. Наясно сме, че Баня Лука е подложена на безпрецедентен натиск“, добави Патрушев.

Още: Посланикът на САЩ в Сараево: Додик разпалва конфликт

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес