Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

300 000 мигранти са минали през Македония от началото на годината

19 септември 2015, 14:45 часа • 4306 прочитания

От началото на годината през Македония са минали транзит над 300 000 нелегални имигранти, информира БГНЕС. За последния месец през територията на страната са минали 35 000 души, а в периода след 19 юни - 84 064 . Всички нелегални мигранти пристигат от Гърция организирано и с автобуси и влакове се превозват до граничния град Гевгелия.

Само вчера са получени 1792 искания за получаване на статут на бежанец, съобщи вътрешното министерство в Скопие. Днес европейският комисар по въпросите на разширяването Йоханес Хан посети бежанския център в Гевгелия, където всеки ден влизат по 6000 души от Гърция.

Той беше придружаван от министъра на вътрешните работи Митко Чавков. Еврокомисарят обеща подкрепа за Македония при тази имигрантска криза и натиск. „Ще помогнем на вашата страна да излезе от тази ситуация. Това е предизвикателство за вас, но и за останалите държави и би било добре за всички да намерим решение на този въпрос”, заяви Хан.

Той каза още, че е доволен от начина, по който Македония се справя с имигрантската криза, с която е „крайно наложително” да й се помогне. Екип от ЕК заедно с експерти от Македония от понеделник ще извършат оценка какво е нужно като екипировка, човешки ресурси и финансова помощ за справяне с имигрантската криза в южната част на Македония. /

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес