Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски от Сингапур: Китай саботира срещата за мир в Швейцария (ВИДЕО)

02 юни 2024, 11:33 часа • 2914 прочитания

„Китай работи усилено, за да спре определени страни да присъстват на срещата за мир в Швейцария“.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на форума за сигурност в Сингапур, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Пекин многократно е критикувал формата на срещата, тъй като Русия не е поканена да участва в нея. Именно поради тази причина Китай заяви, че вероятно няма да участва в срещата в Швейцария. Президентът на САЩ Джо Байдън също не е потвърдил, че ще участва.

След срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в рамките на диалога Шангли Ла Зеленски зави: "Обсъдихме ключовите въпроси: отбранителните нужди на нашата страна, укрепването на системата за ПВО на Украйна, коалицията F-16 и изготвянето на двустранно споразумение за сигурност. Благодарен съм за вземането на важно решение относно отбранителните удари с американско оръжие на територията на врага, за да се противодейства ефективно на опитите на Русия да разшири зоната на бойните действия".

Украинският президент се срещна и с представители на бизнеса в Сингапур. "Дори в условията на война украинската икономика намира начини за развитие и растеж, адаптира се към нови обстоятелства. Благодарен съм на онези сингапурски бизнесмени, които продължават да работят в Украйна и да запазят работните места", написа Зеленски във Фейсбук.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес