Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За последно преди примирието: Израел взриви тунел на "Хамас" в болница "Ал-Шифа" (ВИДЕО)

24 ноември 2023, 09:31 часа • 2300 прочитания

Четиридневното примирие между Израел и „Хамас“ започна в 7 ч. местно време на 24 ноември, но малко преди съобщението за прекратяване на огъня Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) разрушиха тунел на екстремистите в Ивицата Газа. Той е бил открит под най-голямата болница в анклава – „Ал-Шифа“, която според Тел Авив се ползва от терористите за „жив щит“.

36-а дивизия на елитните сили „Яхалом“ е разрушила тунела под лечебното заведение, както и други около медицинския комплекс.

Припомняме, че преди дни израелската армия започна специална операция в болница „Ал-Шифа“, тъй като твърдеше, че там има команден пункт и тунели на „Хамас“.

Още: Израелците арестуваха и разпитват директора на болница "Ал-Шифа" в Газа (ВИДЕО)

Израелците показаха иззети оръжия и тунели, пуснаха и видео как екстремистите са държали в лечебното заведение двама заложници. Освен това обявиха, че са открили двама мъртви пленници там. Междувременно започна евакуация от лечебното заведение, включително на десетки недоносени бебета, които вече са в Египет.

Ново разполагане на израелските сили в Газа

ЦАХАЛ заявиха, че през изминалия ден – до 7 ч. тази сутрин, са продължили да обстрелват цели на „Хамас“ в Ивицата Газа, претърсили са инфраструктура на екстремистите и са влезли в сблъсъци с тях. В последния час преди начало на примирието пък са завършили „оперативно разполагане по мирните линии“.

Израелците пуснаха и листовки на палестинците да не се връщат в северната част на Ивицата Газа, докато трае примирието, защото това все още е "военна зона".

Още: Броят на убитите в Ивицата Газа расте

Детайлите по примирието

От днес започват поне 4 дни, в които "Хамас" и Израел няма да се обстрелват, за да може екстремистите да пуснат 50 заложници от общо около 240, а израелците да освободят от затворите си 150 палестинци, основно непълнолетни момчета, но също и жени. Освен това в Ивицата Газа ще бъде допусната още хуманитарна помощ.

Вчера Катар, който е основен медиатор в преговорите, съобщи, че първо "Хамас" ще пусне жени и деца. Става въпрос за 13 души, които ще бъдат освободени днес.

Израел вече е готов със списъка с първите 39 палестинци, които ще пусне в замяна. Става въпрос основно за непълнолетни и жени, които ще бъдат освободени или на Западния бряг, или в Източен Йерусалим, пише The Times of Israel.

Израелците искат също така примирието да включва помощ от Червения полумесец за останалите заложници в Ивицата Газа. Междувременно първите камиони с хуманитарни доставки след обявения временен мир вече влизат в анклава.

Още: Войната на Израел в Ивицата Газа ще струва десетки милиарди, 1/3 са от САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес