Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да не гладуват: Путин изпрати 432 кози в Северна Корея

14 август 2024, 18:56 часа • 1277 прочитания

432 небременни кози и 15 козлета са изпратени на 8 август от Русия за Северна Корея. Инспекторите на "Росселхознадзор" са проконтролирали товаренето на 447-те глави дребен добитък от Ленинградска област за град Расон в КНДР.

Това е първата партида живи животни, които ще бъдат изнесени за Северна Корея според сключено наскоро споразумение, за да се подпомогне изхранването с млечни продукти на севернокорейските деца, се казва в официалното прессъобщение на държавния орган.

Още: Руски деца: "Мечтата ми е да отида в Северна Корея"

Припомняме, че Русия и Северна Корея започнаха да се сближават след пълномащабната руска инвазия в Украйна, която Пхенян открито подкрепи. От август 2023 г. до януари 2024 г. Русия е получила около 1,6 милиона артилерийски снаряда от Северна Корея, според Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS).

В същото време, според разузнаването на Южна Корея, по време на цялата война Пхенян е изпратил на Москва почти 5 милиона артилерийски снаряда, както и балистични ракети. В отговор Русия започна да доставя на КНДР танкове, самолети и технологии за шпионската сателитна програма, както посочи пред Bloomberg южнокорейският министър на отбраната Шин Уон Сик.

Още: Огромна бройка: Пхенян разположи 250 ракетни установки за ядрено оръжие срещу Южна Корея (ВИДЕО и СНИМКИ)

След посещението на Путин в КНДР през юни тази година Пхенян и Москва подписаха и Споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство, което предвижда оказване на помощ при агресия срещу всеки от партньорите в него.

Още: Оръжейните покупки на Путин от Ким Чен Ун възродиха икономиката на Северна Корея

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес