Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въоръженото крило на Хамас: Няма да има компромис в преговорите за примирие

08 март 2024, 21:15 часа • 1464 прочитания

Въоръженото крило на Хамас заяви, че няма да допусне компромис със своето искане за изтегляне на Израел от Газа.

„Нашият основен приоритет за постигане на сделка за размяна на пленници е пълният ангажимент за спиране на агресията и изтегляне на врага. Няма да има компромис по този въпрос“, каза Абу Обейда, говорител на Бригадите "Езедин ал Касам", в телевизионно изявление, предаде АФП.

Още: Хамас: Преговорите не могат да продължат безкрайно

Хамас също така иска "облекчение за нашия народ, завръщане на разселените и реконструкция", каза Абу Обейда на фона на предупрежденията за задаващ се глад в опустошената от войната територия, предава БГНЕС.

Преговорите са в задънена улица

Изявлението дойде на фона на помрачените надежди за ново примирие в петмесечната война между, предизвикана от безпрецедентната атака на палестинските екстремисти срещу Южен Израел на 7 октомври.

Още: Израел взриви най-големия тунел на "Хамас" (ВИДЕО)

Посредниците се опитваха да сключат примирие преди свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който трябва да започне най-рано на 10 март в зависимост от лунния календар.

На 6 март делегацията на Хамас изрази недоволство от исканията на Израел и напусна последния кръг от преговорите в Кайро за консултации с ръководството на движението в Катар.

Още: "Тероризъм и мъчения": Израел и ООН с тежки взаимни обвинения

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес