Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войните раждат супербактерии, които заплашват целия свят: Предупреждение на експерти

13 септември 2024, 07:30 часа • 1474 прочитания

Когато лекуват пациенти, лекарите искат да имат избор. Но в Газа нямат – на фона на остър недостиг на лекарства, резистентните към лекарства инфекции принуждават лекарите да ампутират крайниците на ранени деца, за да спасят живота им. За това предупреждава водещ световен здравен експерт, пише в анализ по темата POLITICO.

След 11 месеца на израелски бомбардировки, Газа се превърна в развъдник на супербактерии, които са резистентни срещу стандартните антибиотици. Разпространението от Газа и други военни зони като Украйна към съседните региони само ще допринесе за нарастващата криза с антимикробната резистентност, която експертите се опасяват, че ще бъде сред най-големите извънредни ситуации за общественото здраве през следващите години.

Още: Учени алармират: Супербактерии ни заплашват с нова пандемия

„Виждам, че всичко води до катастрофално нарастване на резистентност в Газа и определено ще се разпростре в болниците в региона“, казва пред POLITICO специалистът по бактериите, устойчиви на антибиотици, Ханан Балки, регионален директор на Световната здравна организация за Източното Средиземноморие. „За нула време, ако не се е случило вече, тази ситуация ще бъде в Европа, САЩ, на изток, на юг. Ще бъде навсякъде“, предупреждава Балки, която наскоро се върна от посещение в Газа, за да наблюдава здравната криза там.

Откриването на пеницилина през 1928 г. промени медицината, стартирайки вълна от нови антибиотици, които значително подобриха лечението на ежедневни инфекции. Но прекомерната употреба и злоупотребата с тези лекарства, плюс сривът в откриването на антибиотици, позволи на бактериите да наваксат изоставането и да станат резистентни.

Още: ООН отново предупреди за опасността от супербактериите

През 2019 г. резистентните към лекарства инфекции допринесоха за 5 милиона смъртни случаи по света и бяха пряко отговорни за 1,3 милиона фатални изхода. В най-лошия сценарий човечеството може да се насочи към връщане към ерата преди пеницилина.

Световните лидери ще се срещнат в ООН в Ню Йорк този месец в търсене на споразумение за това как да се справят с проблема, докато войните в Газа и Украйна продължават да влошават ситуацията.

Перфектната буря

Известно е, че войната увеличава риска бактериите да развият резистентност, но учените все още изучават как точно се случва това и до каква степен. Като начало има огромен травматизъм. „Представете си, че изваждате малко тяло изпод разрушена сграда с целия този цимент и дърпате това дете … кости, които стърчат от кожата, които са натрошени на малки парченца”, обяснява Балки.

След това има канализация: улици, затрупани с човешки и животински екскременти; „миризмата на ферментирало във въздуха“, продължава Балки. Тя признава, че никога не е виждала място, което е по-благоприятно за разпространението на устойчиви на лекарства бактерии от Газа.

Още: СЗО: Резистентността срещу антибиотици се е увеличила

Новопоявилите се изследвания за въздействието на концентрираните тежки метали върху лекарствената резистентност също показват, че тежките метали са токсични за бактериите – но, както и към антибиотиците, микробите могат да се адаптират и към това. Някои изследвания показват, че като станат резистентни към тежки метали, бактериите могат да станат устойчиви и към антибиотици.

Антоан Абу Файед, микробиолог от Американския университет в Бейрут, каза пред POLITICO, че е загрижен, че тежките метали от бомби и разрушени сгради, включително олово и цинк, могат да доведат до лекарствена резистентност в Газа.

Още: Китайско откритие може да помогне срещу супербактериите

Изправени пред порой от инфекции, лекарите нямат почти нищо, с което да ги лекуват – нямат надежден достъп до тестове, лаборатории или основни лекарства – което прави лекарствената резистентност по-вероятна, каза Самир Сах, директор на програмите за медицинска помощ за палестинците, пред POLITICO.

„Недостигът на лекарства е фактор, допринасящ за резистентността, тъй като може да доведе до неправилна употреба на лекарства и да затрудни завършването на даден курс от антибиотици“, казва Сах. „Това се усложнява от факта, че хората биват разселени и са изправени пред ежедневни израелски военни бомбардировки в Газа, което прави проследяването на пациентите трудно или дори невъзможно“, добавя той.

Още: Милиони са починали само за година заради антибиотична резистентност

Газа може да е най-опасната среда за размножаване на устойчиви на лекарства бактерии в света, но не е единствената, казва Балки – условията в Судан не са много по-добри, докато в Украйна резистентните бактерии вече създаваха проблеми още преди Русия да нахлуе в началото на 2022 г.

Катастрофа за общественото здраве

Лекарствената резистентност може да бъде една от най-лошите последици за общественото здраве от войната в Украйна, казва за POLITICO Дмитро Скирхико, личен лекар в Киев, който насърчава по-голямата осведоменост за опасностите от злоупотребата с антибиотици.

Не само има повече инфекции – сред ранени войници и цивилни и в претъпкани, лошо проветрени бомбоубежища – но също така е по-трудно да се регулира продажбата на антибиотици, казва той. Някои аптеки извършват само фиктивни проверки дали на пациентите са предписани антибиотици от лекар – това не е ново в Украйна, но въпреки това „наистина е голям проблем“, казва Скирхико.

Още: Антибиотик, който убива всички бактерии - изглежда скоро ще е реалност

За разлика от Газа, здравната инфраструктура на Украйна до голяма степен остава непокътната, като преди войната украинското правителство успя да подобри възможностите на страната за тестване, казва Ярно Хабихт, представител на СЗО в Украйна, пред POLITICO. Сега в страната има 100 лаборатории, които извършват наблюдение на резистентни към лекарства бактерии, в сравнение със само три през 2017 г., уточнява той.

Въпреки това болниците в Украйна са под натиск и здравните работници са принудени да вземат бързи решения. Ако ранените пациенти не се подобрят след започване на курс от антибиотици, обясни той, лекарите могат да ги сменят с друго лекарство. Обикновено този процес би бил строго контролиран, но във военно време най-добрата практика не винаги е постижима. Основната задача на лекаря е да спаси живота на пациента, казва Хабихт - и може да нямат пет или шест дни да чакат лабораторните резултати, преди да вземат решение за лечение.

Още: Супербактериите заплашват модерното здравеопазване

Междувременно в Газа не са останали никакви лаборатории, в които да се извършват тестове за резистентни към антибиотици бактерии. Затова според Абу Файед е невъзможно да се изчисли разпространението на супербактерии в Газа поради нивото на унищожение.

„В момента нямаме конкретни доказателства, защото всичко е унищожено в Газа… никой не тества“, каза той, добавяйки, че всичко, което се знае за AMR и военните зони, предполага, че е само въпрос на време светът да плати “страшна цена.”

„Хората не разбират, че това не е нещо, което ще засегне само Газа. Това ще засегне целия свят, като Израел е първата засегната страна поради разпространението“, казва той.

Дори в неизвестността на войната, експертите по супербактерии като Балки са убедени, че се задава глобална здравна криза. „Няма никакво съмнение, нито йота, нито дори 0,001 процента съмнение, че резистентните бактерии са налице“, каза той. „Газа вероятно ще бъде родното място на много резистентни бактерии, които ще се разпространят по света“, добавя мрачно той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес