Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Газа продължава: Хамас се оттегля от мирните преговори

14 юли 2024, 11:15 часа • 3705 прочитания

Високопоставен служител на Хамас заяви, че палестинската групировка се оттегля от преговорите за прекратяване на огъня във войната в Газа заради израелските "кланета" и отношението ѝ към преговорите, предаде АФП.

Източникът подчертана, че политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е съобщил на международните посредници за "решението за прекратяване на преговорите поради липсата на сериозност от страна на окупацията (Израел), продължаващата политика на протакане и възпрепятстване и продължаващите кланета срещу невъоръжени цивилни граждани", пише БГНЕС.

Още: Стотици жертви и ранени при удар в Газа. Израел: Целихме се в двама командири на "Хамас"

На 13 юли израелските сили удариха район с палатки за временно разселени лица близо до град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа. Според Министерството на здравеопазването на анклава при атаката са загинали 90 палестинци и са ранени около 300.

Според телевизионния канал Al Hadath основната цел на удара е била да се ликвидира ръководителят на военното крило на Хамас Мохамед ал-Дейф.

Пресслужбата на израелската армия съобщи, че радикалите от Хамас се крият сред цивилното население, а ударът е нанесен на открито. Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди на пресконференция, че целта на удара е бил Ал Дейф и каза, че няма потвърждение за ликвидирането му. Той посочи, че ударът е повратна точка във военната кампания на Израел в Газа.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес