Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Владимир Чуков: Ударът на Израел в Бейрут е прецизен

30 юли 2024, 23:35 часа • 2286 прочитания

Ще се разрасне ли конфликтът между „Хизбула" и Израел, след като беше извършен удар в Бейрут – зависи от отговора на Ливан. Това коментира арабистът Владимир Чуков пред bTV. По думите му след тази атака нито Хайфа, нито Тел Авив са безопасно място.

Още: Израел атакува Бейрут, ударът е срещу висш командир от "Хизбула"

„Една от червените линии за израелския удар беше Бейрут. Особено южното предградие, където беше нанесен ударът. Той е бил прецизен и с дрон", обясни Чуков пред bTV. Според него няма да се стигне до война от широк мащаб. „Нито една от страните не желае това да се случи. Дали ще има паралелна реакция и доколко ще е прецизна – не мога да кажа. Преди пет години имаше подобна операция на Израел с дрон, който влиза в южното предградие на Бейрут, наблюдават заседание на „Хизбула" и стрелят с ракета. Това не е прецедент", добави той. „Говори се за невероятно технологично превъзходство на Израел в това отношение, но когато се разхвърчат ракетите – не знаете какво ще се случи", каза още арабистът.

Още: Целта на атаката в Бейрут: Успяха ли да ликвидират Фуад Шукр?

Според неофициални данни от израелски дрон е убит Фуад Шукар, ръководител на подразделение ракетни войски на „Хизбула", посочват от МВнР. Загинали са двама негови сътрудници. Ранени са около 20 души, включително деца, които са били в поразения жилищен блок. Той е отговорен за атаката в израелското градче Маждал Хамс преди няколко дни, при което загинаха 12 деца и младежи на футболно игрище.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес