Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Визита на саудитския престолонаследник отменена мистериозно

23 октомври 2022, 23:30 часа • 2394 прочитания

Лекарите са посъветвали могъщия престолонаследник на Саудитска Арабия да не пътува до Алжир за предстояща среща на върха, каза алжирското президентство в неделя.

Това се случва на фона на липсата на каквито и да е саудитски сведения за здравословни проблеми на престолонаследника.

Мохамед бин Салман „се извини, че не може да участва в Арабската среща на върха, която ще се проведе на 1 ноември в Алжир, в съответствие с препоръките на лекарите, които го съветват да не пътува“, каза официалната алжирска информационна агенция APS, цитирайки президентство изявление.

Алжирският президентът Абделмаджид Теббун заяви в телефонно обаждане, че „той разбира ситуацията и съжалява за невъзможността на престолонаследника да присъства“ на срещата на върха, изразявайки „пожелания за неговото здраве и благополучие“.

Липсва каквото и да е обяснение за препоръките на лекарите. Саудитски официални лица не отговориха на искане за коментар. В официалното саудитско съобщение за телефонния разговор не се споменава срещата на върха или съвет на лекарите към принц Мохамед. В него се казва, че по време на разговора са "разгледани аспектите на двустранните отношения между двете братски страни", както и че двамата лидери са обсъдили "възможности за съвместно сътрудничество".

37-годишният принц Мохамед е първият в наследяването на саудитския трон. Саудитска Арабия от години се опитва да потуши спекулациите за здравето на баща му, 86-годишния крал Салман, който управлява най-големия износител на петрол в света от 2015 година. През 2017 година той отхвърли нарастващите спекулации, че планира абдикация в полза на принц Мохамед. Крал Салман е бил хоспитализиран два пъти тази година, последният едноседмичен престой бе през май, когато му бяха направени тестове, включително колоноскопия. Няма подобно официално потвърждение за здравословни проблеми, пред които е изправен принц Мохамед.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес