Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО с готвещи се да се бият в Украйна севернокорейци обикаля социалните мрежи

18 октомври 2024, 13:54 часа • 1515 прочитания

Видеокадри, за които се твърди, че показват трениращи на един от руските военни полигони севернокорейски войници, вече обикалят пропагандните Z-канали в Телеграм.

Автентичността на видеото не е потвърдена, обаче е ясно къде е заснето - в Сергеевка, Приморски край (40 километра от руско-китайската граница и 240 километра от границата между Русия и КНДР при град Хасан). Но темата със севернокорейските войници, които ще помагат на армията на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, продължава да занимава много информационни източници: Русия е създала батальон със севернокорейци, те вече започнаха да бягат

Ръководителят на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов вече заяви, че от 1 ноември 11 000 севернокорейски войници ще са готови да влязат във войната, а южнокорейското разузнаване посочи по-високо число - 12 000: Буданов: До 1 ноември 11 хиляди севернокорейски войници ще воюват в Украйна

Според ръководителя на Центъра за борба с дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Коваленко, Русия планира официално да представи военните от КНДР като руски военни от бурятски произход. Причината е ясна - ако Запада със сигурност установи, че севернокорейци воюват с Украйна, това може да подтикне нерешителни западни лидери най-малкото да дадат на Киев разрешение да ползва каквото има западно оръжие без никакви ограничения.

Досега Русия не е потвърдила прехвърлянето на военен персонал от Северна Корея в Руската федерация. По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше запитан дали Руската федерация ще воюва на страната на Северна Корея, ако тя влезе във война с Южна Корея. Песков отговори, че споразумението между Русия и КНДР предполага задълбочено сътрудничество във всички области, включително в сферата на сигурността.

Още: Русия обучава над 10 000 севернокорейски войници в Далечния изток: Данни от украински източник

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес