Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания наказа висши ирански военни заради балистичните ракети по Израел

14 октомври 2024, 17:05 часа • 870 прочитания

Обединеното кралство обяви санкции срещу ирански военни лица и организации след нападението с около 180 балистични ракети на Техеран срещу Израел на 1 октомври.

Списъкът включва Абдолрахим Мусави, командир на иранската армия и член на Върховния съвет за национална сигурност на Иран, и Хамид Вахеди, командир на иранските военновъздушни сили.

На санкционираните лица ще бъде наложена забрана за пътуване и замразяване на активите, съобщи Министерството на външните работи на Великобритания.

Снимка: Getty Images

Санкции и срещу Иранската космическа агенция

Иранската космическа агенция, която разработва технологии с приложение в разработването на балистични ракети, също ще бъде обект на замразяване на активи, съобщи BBC.

Израелските военни заявиха, че повечето от ракетите, изстреляни от Иран на 1 октомври, са били прехванати. Единственото лице, за което се съобщава, че е било убито, е палестинец в окупирания Западен бряг. Израелските сили готвят отговор, а в Техеран явно цари притеснение: Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти.

Междувременно Европейският съюз наложи санкции на Ислямската република, но по друга линия: ЕС наложи нови санкции на Иран заради предоставените на Русия ракети и дронове.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес