Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

UNIFIL: Не може Израел да ни принуди да напуснем Южен Ливан

14 октомври 2024, 11:59 часа • 652 прочитания

През последните дни станаха няколко инцидента с участието на израелски военни и мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. Тези временни сили са част от 10 000 души, част от организацията UNIFIL.

Още: ЕС с остра реакция срещу Израел за ранените миротворци. Министър на Нетаняху: "Те са безполезни"

UNIFIL: Нападенията на Израел са умишлени

Според UNIFIL някои от случаите са били умишлени нападения от страна на израелски войници. Те включват атаки срещу наблюдателна кула, камери и осветление, а също така най-малко четирима членове на организацията са пострадали, което доведе до международно осъждане. Израел, от своя страна, обяви, че подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула" използва миротворците като "жив щит" - на фона на активните сражения между израелската армия и "Хизбула" в Южен Ливан.

Още: Нетаняху иска изтегляне на миротворците на ООН от Ливан: Отказът ги прави заложници (ВИДЕО)

„Това е много тревожно... няколко нападения срещу миротворци“, каза говорителят на UNIFIL Андреа Тененти в коментар за BBC вечерта на 13 октомври. „Виждаме, че при първата атака бяха ранени двама миротворци в нашия щаб, в една от кулите вътре. Това е умишлено нападение. Атакуването и поразяването на осветлението на базата ни, на камерите, това, че дрон влиза вътре в базата, близо до бункерите ни... това са все инциденти, които ни карат да се замислим защо го правят".

Снимка: Getty Images

Вчера UNIFIL заяви, че израелски танкове са нахлули през портите на една от базите им в близост до границата. Израелската армия заяви, че танк, който се е опитвал да евакуира ранени войници, докато все още е бил под обстрел, е навлязъл на няколко метра в пост на UNIFIL и че след евакуирането на войниците танкът е напуснал.

Още: Израел е скъсил списъка си с мишени в Иран, Техеран със "спешна дипломация" от страх за ядрените обекти

Гутереш, Нетаняху и UNIFIL в размяна на реплики

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш повтори призива миротворците да не бъдат обект на нападения. „Нападенията срещу миротворци са в нарушение на международното право, включително на международното хуманитарно право. Те могат да представляват военно престъпление“, заяви неговият говорител.

Още: Кървави удари: "Хизбула" атакува, Израел бомбардира училище в Газа (ВИДЕО)

Реакцията му дойде часове след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви във видеопослание на английски език, адресирано до Гутереш: „Г-н генерален секретар, изведете силите на UNIFIL от опасност, това трябва да се направи сега, незабавно".

В отговор на това изявление Тененти каза пред BBC: „Току-що решихме, и това беше единодушно решение, че сме тук по искане на Съвета за сигурност. Не можем да позволим на една държава членка да решава съдбата на международна организация, на мироопазваща мисия, която е там благодарение на волята на международната общност".

Още: Папата призова за уважение към миротворците на ООН в Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес