Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уницеф: Десетки деца загинаха при протестите в Бангладеш (ВИДЕО)

04 август 2024, 15:40 часа • 913 прочитания

Най-малко 32 деца са загинали по време на студентските протести, които обхванаха Бангладеш през юли, съобщи Агенцията на ООН за децата. Най-малкото дете, което е станало жертва, все още не е било навършило пет години, заяви говорител на Уницеф.

Още: Победа за студентите: Съдът в Бангладеш отмени квотите за държавни длъжности (ВИДЕО)

Протести срещу квотите за държавна работа

Над 200 души са убити по време на демонстрациите срещу квотите за работа в държавната администрация - според данни, проверени от BBC Bangla.

Системата на квотите вече е намалена от правителството след решение на Върховния съд, но студентите продължават да протестират - сега с искане за справедливост за загиналите, ранените или задържаните. Въпреки че протестите вече са по-малки по мащаб, правителството се бори да овладее нарастващата вълна от гняв заради начина, по който първоначално реагира на демонстрациите. Силите за сигурност отвръщат със сълзотворен газ и гумени куршуми. Reuters съобщи, че най-малко 20 души са били ранени.

Регионалният директор на Уницеф за Южна Азия заяви, че по време на посещението си в Бангладеш тази седмица е бил запознат със съобщенията за задържани деца. Той добави, че потвърдените от организацията 32 смъртни случая са "ужасна загуба".

Говорител на агенцията на ООН заяви, че повечето от загиналите са били на възраст 13 или повече години, едно дете е било под пет години, а друго - на възраст между 6 и 12 години.

Още: Студентски протести подпалиха Бангладеш: Над 100 убити за 5 дни (ВИДЕО)

Правителството засега отрича

Младшият министър на информацията на Бангладеш Мохамед Али Арафат отговори, че правителството не разполага с информация относно броя на загиналите, разпространен от Уницеф. "Не знаем откъде те са взели цифрите", каза той BBC и добави: "Нашата позиция е ясна - който и да е бил убит, ние ще проведем разследване и ще изправим извършителите пред съда".

Силите за сигурност са обвинявани, че са използвали прекомерна сила за потушаване на първоначалните протести, като според лекари много от загиналите и ранените са получили огнестрелни рани.

Правителството, което заяви, че са убити и няколко полицаи, обаче обвини политическите си опоненти за размириците. В четвъртък то забрани главната ислямистка партия в страната - "Джамаат-е-Ислами", и нейното студентско крило - "Ислами Чатра Шибир", за които твърди, че стоят зад някои от проявите на насилие.

Лидерът на опозиционната партия определи този ход като "незаконен, извънсъдебен и противоконституционен".

Още: Заради смъртоносни протести: Бангладеш затваря университети (СНИМКИ)

Ръководителите на студентския протест също бяха задържани за една седмица - според официалните лица това е направено с цел тяхната собствена защита. Освобождаването им в четвъртък обаче не успя да потуши възмущението.

В съвместно изявление, публикувано в петък, студентите оспорват основанията, на които са били задържани. Групата твърди, че по време на седемдневното им задържане те и техните семейства са били подложени на "тормоз и изтезания".

Съобщава се, че близо 10 000 души са били задържани, откакто властите започнаха репресиите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес