Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинските командоси преследват руските наемници в Сирия: Истински лов (ВИДЕО)

04 юни 2024, 20:24 часа
Реклама

Командоси от украинското военно разузнаване са изпратени в Сирия, където преследват руски наемници, базирани на Голанските възвишения. Руските наемници, както е известно, подкрепят режима на Башар Асад, наравно с шиитските милиции, които пък са свързани с иранските интереси. Наскоро Русия построи в сектора дузина наблюдателни пункта по линията "Браво", с което цели едновременно две неща - да пази своя сирийски съюзник и същевременно да държи настрана шиитските милиции, за да не развали отношенията си с Израел. Видео от акциите на украинските специални сили срещу руснаците в Сирия публикува преди ден Kyiv Post. Видеото е с дата месец март 2024 г.

Според източник от Главно разузнавателно управление на Украйна (ГУР), цитиран от изданието, украинските командоси формират специален отряд, наречен "Химик", и атакуват руските контролно-пропускателни пунктове и патрули като използват импровизирани взривни устройства.

Още: HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово

Според същия източник една от причините за тези мисии на украинските командоси е фактът, че Русия се възползва от присъствието си в Сирия, за да вербува наемници, които след това биват изпращани на фронта в Украйна.

"Сирийските бойци получават руски паспорти, преди да се присъединят към армията", разказва източникът. Миналия февруари ГУР публикува имената на сирийски граждани, за които се твърди, че са били наети от руските сили да се бият в Украйна.

Още: Руснаците за първи път използваха в бой новия си робот "Жаба" (ВИДЕО)

Наемниците преминават кратко военно обучение на сирийска територия, близо до град Алепо и летище Кувейрес. Първата група от около 1000 наемници вече е преминала обучение, наблягащо на бойни операции в градски условия, след което е била изпратена в авиобазата Хмеймим, а оттам в Русия, казва източникът. При пристигането им те са получили руски паспорти и са били изпратени на бойната линия в Украйна.

Още: Радев - гимнастикът на Путин: Не всеки може като Кабаева

Още: Висш генерал: НАТО има 2-3 години, за да се подготви за възстановяването на руската армия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес